333 български гайди поставиха рекорд на Гинес

333 български гайди поставиха рекорд на Гинес
Опитът за поставяне на световен рекорд на Гинес се състоя на 16 май (сряда) в зала 1 на НДК. Снимка: Actualno.com
A A+ A++ A

България вече официално е първата държава, поставила световен рекорд на Гинес с гайди.

Опитът за поставяне на световен рекорд на Гинес се състоя на 16 май (сряда) в зала 1 на НДК, а организатор на грандиозното събитие бе международната неправителствена хуманитарна организация „Изкуството да живееш“, предаде БГНЕС.

Българската каба гайда е най-характерният и популярен музикален инструмент в Родопите. Тя озвучава седенки и събори, весели и тъжни дни от живота на родопчани от древността до днес, а на 16 май цели 333 гайди озвучиха в прекрасно тържество зала 1 на НДК.

С дейност в над 155 държави Международната фондация „Изкуството да живееш е най-голямата доброволческа организация в света и до момента държи 10 световни рекорда на Гинес.

Вдъхновение за организирането на световен рекорд бе второто посещение на основателя на „Изкуството да живееш“ – Шри Шри Рави Шанкар в България.

„Толкова е прекрасно да бъда с всички вас тук, в страната на розите. Миналата година през юли месец, когато имахме Световния фестивал на културата, най-впечатляваща беше българската група, която пътува 30 часа до Берлин и 3000 души изпълниха такова великолепно изпълнение – хоро. Това е, от което имаме нужда. Ние сме в ера на технологиите. Технологиите са превърнали земното кълбо в едно глобално село. Ние сме в едно глобално село. Аз бих искал да гледам на него като на глобално семейство. Това е моята мечта: светът като едно световно семейство. Ние сме изключително щастливи, че светът има толкова много култури, разнообразни традиции, езици и религии“, заяви тогава Шанкар.

#България #Гинес #рекорд #гайди #каба гайда #НДК #Шри Шри Рави Шанкар #Берлин #хоро #НДК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"