Производители и доставчици на електроенергия обявяват исканията за нови цени на тока от началото на юли

Производители и доставчици на електроенергия обявяват исканията за нови цени на тока от началото на юли
Източник: БНТ
A A+ A++ A

До края на деня производителите и доставчиците на електроенергия трябва да обявят исканията си за нови цени на тока от юли, предаде БНТ. Очаква се повечето от компаниите да поискат увеличение, както всяка година, пише Труд.

Според разпоредбите на закона, след като обявяват исканията си, дружествата трябва в срок до 31 март да ги внесат официално в Комисия за енергийно и водно регулиране. Тя има срок до края на юни, за да вземе решение за новите цени. През миналата година доставчиците на ток поискаха средно увеличение от около 4% на крайните цени на тока за бита. Тогава регулаторът реши токът да поскъпне минимално – под 1% единствено за абонатите на ЕВН в Южна България.

В Западна където доставчик е ЧЕЗ, цените бяха задържани, а в Североизточна при „Енерго про“ дори имаше намаление от близо 1 на сто. Една от причините за корекциите в цените освен исканията на крайните доставчици е и промяна на цените на производителите.

През миналата година увеличение поискаха по-големите държавни централи – АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток 2“. За по-висока цена настояваше и Националната електрическа компания. Очакванията на експерти от сектора са, че това ще се повтори и тази година.

#ЧЕЗ #АЕЦ #ТЕЦ #тока #ЕВН #Енерго Про

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай