Българска технология спасява пчелни кошери

Българска технология спасява пчелни кошери
pixabay.com
A A+ A++ A

Евродепутатът Момчил Неков разговаря с производители и организации по време на АГРА 2017 в Пловдив. Това съобщиха от пресофиса на ерродепутата. Момчил Неков беше запознат с иновацията на българска технологична компания в сектора на пчеларството по време на Международната селскостопанска изложба АГРА 2017.

Технологията, която е разработена изцяло от млади българи, представлява компютърна система за наблюдение и анализ на състоянието на кошерите. Това служи за ранно известяване при възникване на опасност и помага на пчеларите да обслужват по-качествено кошерите, като също така се намалява загубата от време за диагностика. Към технологията вече има заявен интерес от САЩ. „Този иновативен пчеларски продукт е решение в борбата с предизвикателствата в сектора и заслужава национално и международно признание и подкрепа“ заяви след срещата евродепутатът, пише агенция Фокус.

Кампанията на Момчил Неков „Да защитим българския вкус“ бе обсъдена на среща с производители и организации на фермерски пазари. Неков запозна производителите със спецификата и ползите на кампанията. Заяви, че уникалните български храни и продукти имат потенциала да получат подкрепа от ЕС като защитени географски означения и даде пример с месото от Източнобалканска свиня и Куртовския розов домат.

Момчил Неков, който е член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент, се срещна и с производители на биосирене от калоферска дългокосместа коза, която е българска порода, създадена посредством продължителна народна селекция. Този продукт беше представен по време на фермерския базар, организиран от евродепутата миналата година пред Европейския парламент в Брюксел. Биосиренето беше харесано от търговци и в следствие на това производителите стартираха партньорство в европейската столица. Производителите изразиха готовност да участват и в други кампании и инициативи на българския евродепутат.

Момчил Неков се срещна с директора на Института по растителни генетични ресурси проф. д-р Тенчо Чолаков, който разказа за предизвикателствата при поддържането на генбанката с над 43 000 сортове семена. Желанието на директора е този уникален генен фонд да бъде признат за национално богатство. Основните трудности, с които се опитва да се справи институтът, са липсата на нова техника и недостатъчното финансиране за наука и заплати. Двамата обсъдиха идеята на Момчил Неков да се създаде секция за биосемена към фонда. Коментираха и новия проектозакон за селскостопанската академия, който е внесен в Народното събрание.

#пчели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »