Пивоварите отчитат ръст в продажбата на бира и устойчива заетост за 2016 г.

Пивоварите отчитат ръст в продажбата на бира и устойчива заетост за 2016 г.
Източник: БНР
A A+ A++ A

4 милиона лева повече акцизи влизат в държавната хазна през 2016 г. от пивоварния сектор, отчете Съюзът на пивоварите в България. По данни на Агенция Митници постъпленията от акциз за бира през изминалата година са 81,3 милиона лева, което е с 5% повече спрямо 2015 г. Приходите от ДДС са 60 млн. лева, съобщиха от съюза, предаде Дарик.

Пивоварите отбелязват активен инвестиционен процес, ръст в продажбите на бира, устойчива работната заетост, силни информационни кампании в подкрепа на модерната бирена култура, изпълнени ангажименти за социална отговорност и защита на потребителите.

През 2016 г. капиталовите инвестиции на всички членове на съюза са близо 43 милиона лева. През миналата година членовете на Съюза на пивоварите са реализирали 5 181 000 хектолитра бира, което е с 2,5% повече от продажбите им през 2015 г.

„Реализираните от членовете на СПБ количества бира през 2016 г. са най-високите за последните 8 години. Продажбите се доближават до обемите им от 2007 и 2008 г., които бяха едни от най-успешните за бранша.“, коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на сдружението.

По данни на НОИ през изминалата година в икономическа дейност „Производство на пиво и малц“ работната заетост е 2400 човека.

#бира #СПБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници