Обама и Путин: Насилието в Сирия трябва да спре!

Обама и Путин: Насилието в Сирия трябва да спре!
В същото време обаче Обама и Путин не дадоха конкретни знаци, че различията между Вашингтон и Москва за Сирия са намалели. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Президентът на САЩ Барак Обама и руският му колега Владимир Путин се съгласиха за необходимостта от прекратяване на насилието в Сирия, предадоха световните агенции.

Двамата разговаряха в Лос Кабос преди началото на срещата на върха на Г-20 в мексиканския курорт. Това бе първата среща помежду им, откакто Путин се върна в Кремъл миналия месец, предаде Дарик радио.

Обама и Путин приеха съвместно изявление в шест страници, което съдържа позициите на Съединените щати и Русия за Сирия, Иран, Афганистан и Северна Корея.

Двамата президенти се споразумяха да си сътрудничат за разрешаването на регионални конфликти като сирийския.

„Съгласни сме, че е необходимо да видим прекратяване на насилието в Сирия“, каза държавният глава на САЩ на обща пресконференция след срещата.

Обама отбеляза, че заедно с Путин са за политическо решение на конфликта в Сирия, и обеща двамата да работят заедно с останалите международни актьори, включително с пратеника на ООН и Арабската лига за тази страна Кофи Анан.

Руският президент пък посочи, че е намерил много допирни точки с американския си колега по сирийския въпрос.

В същото време обаче Обама и Путин не дадоха конкретни знаци, че различията между Вашингтон и Москва за Сирия са намалели, посочва „Ройтерс“.

Над 70 души бяха убити в Сирия в понеделник. Опозиционни активисти, цитирани от „Ройтерс“, съобщиха за 79 жертви. ДПА предаде за 71 убити, като също се позова на противници на режима на президента Башар ал Асад.

По-голямата част от жертвите са намерили смъртта си в централната провинция Хомс и в покрайнините на столицата Дамаск.

Обама и Путин се обявиха за намиране на дипломатическо решение на спора за иранската ядрена програма. Двамата призоваха Ислямската република да спазва изцяло своите задължения и да докаже мирния характер на ядрените си дейности, допълва БТА.

Обама обяви, че двете страни ще продължат да работят за намиране на взаимно приемливо решение по въпроса за американските планове за изграждане на противоракетен щит в Европа.

Президентът на САЩ изрази съжаление, че двустранният стокообмен е на по-ниско равнище, отколкото би могъл да бъде.

Путин благодари на Обама за подкрепата, която Съединените щати оказаха за приемането на Русия в Световната търговска организация (СТО).

#Барак Обама #Владимир Путин #САЩ #Русия #президент #държавен глава #Вашингтон #Москва #Сирия #Хомс #Дамаск #Иран #Афганистан #Северна Корея #Кофи Анан #Арабската лига #ООН #Световната търговска организация #СТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"