Предизборна битка! "АБВ-Движение 21", "Воля" и "Нова република" за заплатите и пенсиите

Предизборна битка! "АБВ-Движение 21", "Воля" и "Нова република" за заплатите и пенсиите
Нова телевизия
A A+ A++ A

Предизборната кампания започна, а кандидатите за депутатските кресла ще спорят и кръстосват идеи в ефира на Нова телевизия. Предизборните платформи на "Нова република", "АБВ-Движение 21" и "Воля" представиха Мартин Димитров, Константин Проданов и Веселин Марешки. 

Заплати

„Заплатите ще бъдат нормални, ако имаме нормална държава – ако спрат да ни ограбват картели  и монополи, и техните марионетки. Няма как да имаме нормални заплати, пенсии и здравеопазване, ако по бензиностанциите ни крадат с надценка от 50-60 стотинки”, заяви в студиото на „Здравей, България” Веселин Марешки, лидер на партия „Воля”.

„У нас трудът е драстично подценен. Това може да се промени – с преразпределителна политика на държавата в областта на данъчната система и чрез минималната работна заплата”, заяви от своя страна лидерът на АБВ Константин Проданов.

„Средната работна заплата се определя не от държавата, а от бизнеса. Ние предлагаме румънски модел за борба с корупцията, който ще доведе до повече справедливост и до по-малко кражби в държавата. На следващо място предлагаме деференцирано ДДС от 9% за книги,  лекарства и храни”, каза Мартин Димитров от „Нова република”.

„Една от нашите мерки е поетапно увеличаване на минималната работна заплата с 10% на година. Това е напълно постижимо и няма да разори фирмите и бизнеса”, смята Проданов. Той допълни, че заплатата може да нарасте до 700 лева в края на един четири годишен мандат. „Предлагаме и деференцирана работна заплата за вишисти”, заяви още той.

„Имаме стратегическа цел – най-богата и демократична страна. Това ще стане като върнем в държавата тези 10 млн. лева, откраднати от предишните управляващи и ги инвестираме в държавата”, каза Марешки. Той допълни, че подкрепя изграждането на АЕЦ „Белене”, но при ясни правила.

„Изключително важно е да пазим ниските данъци и плоския данък, който БСП и АБВ се опитват да отменят. Това е пътят към растежа и нарастване на доходите”, категоричен е Мартин Димитров.   

Пенсии

„Честно е да бъдат увеличавани всички пенсии равномерно според осигурителния стаж на конкретното лице. Ако рязко бъде вдигната само минималната пенсия, се обезсмисля труда. Тези, които са работили повече накрая ще получават толкова, колкото другите, които са работили по-малко. Тоест пенсионният модел трябва да стимулира заетостта и труда. Ние казваме така – с растежа на икономиката могат да се увеличават и пенсиите. Това е добрият вариант – който не води до бюджетен дефицит. Против варианта сме със заеми да се увеличават пенсии”, заяви Мартин Димитров.

„Ние говорим за възможност при 6-7% икономически растеж и при намаляване на кражбите в икономиката, както и при събиране на тези средства в сребърния фонд, новоотпуснатата пенсия след четири години да бъде 700 лева, а средната пенсия за всички останали – 500 лева. Литва и Латвия успяха да направят подобни неща, защо ние да не можем”, заяви още Димитров.

„Ние предлагаме диференцирано ДДС за храни, лекарства и книги, което ще има веднага ефект и той ще е най-силен върху най-бедната група в обществото. Това е преимуществената европейска политика. Не може въобще да няма ДДС, но може да е 9%”, допълни той.

„Съгласен съм с това, че не може да се увеличава само минималната пенсия. Трябва да се търси подход за увеличаване на всички пенсии и то с оглед на това, че пенсионната система е осигурителна система. Тоест увеличението трябва да зависи от осигурителния стаж и прослуженото време. Механизмите, които ние предлагаме са свързани именно с това”, заяви Константин Проданов.

„Ние не обещаваме конкретни числа, а предлагаме подход. На първо място коефициентът за прослужен стаж, който в момента е 1,12, да бъде увеличен първо на 1,2, после на 1,3 в рамките на мандата. Другият механизъм, който ние предлагаме е свързан с отчитане на факта, че пенсионната система е осигурителна и трябва да се гледа кой колко е внасял. Той е свързан с преизчисляване на всички пенсии на базата на осъвременен осигурителен доход. Пари ще дойдат по няколко линии – на първо място трябва да бъде повишен максималният осигурителен доход”, поясни още Проданов.

„Няма значение каква пенсия предлагат конкурентите ми, защото те са готови веднага да я ограбят с по-високи цени при монополите и картелите”, коментира Веселин Марешки.

„Окрадените пари от българите трябва да се върнат в бюджета и през тях се прави увеличението на пенсиите. Разликата е, че когато ние казваме двойно увеличение на пенсиите, казваме за тези хора, които са ги оставили със 127 лв. Ние ще направим магазини, в които тези хора, както и социално слаби, ще могат да пазаруват основните стоки и услуги без ДДС и без надценка, което означава двойно намаление на цените на тези стоки. По този начин един път с двойно увеличение на пенсиите, един път с двойно намаление на цените става четворно увеличение на доходите на хората”, обясни Марешки.

Коментар на "ловеца на лъжи" Иван Нейков

„Слабата страна на предложенията е, че никой не предложи реалистични източници на средства. Твърдението, че ще имаме увеличение на максималния осигурителен доход и осъвременяване на пенсиите не го осигуряват тези пари, тъй като над 50% от всички пари за пенсии идват от данъци. В същото време се предлага намаляване на основния данък, който пълни бюджета, а именно ДДС. Тоест имаме вътрешен конфликт в тези идеи и в крайна сметка имам резерви, че всичко е постижимо”, коментира дебата експертът и бивш социален министър Иван Нейков. 

Социални помощи

„Не може да ограбиш народа си и след това да му даваш подаяния за Коледа и Великден. Ние искаме да направим така, че хората да не се нуждаят от това”, заяви Веселин Марешки.

„Ние предлагаме въвеждане на семейно подоходно облагане и актуализиране на майчинските”, каза Константин Проданов.

Според Мартин Димитров е важно да се дефинират кои са социално слабите хора и да няма злоупотреби с тези пари.

Програмата на партия „Воля” е насочена срещу неграмотността и детската раждаемост. „Предвиждаме пари за всяко родено дете и евтини апартаменти за млади семейства”, каза Марешки.

Според Проданов не е правилно да се спират помощи по етнически принцип.

Мартин Димитров е на мнение, че социалната помощ не трябва да се превърне в социална безработица. „Ромската общност трябва да праща децата си на училище”, категоричен е той.

От АБВ предлагат безплатни ясли и детски градини. „Това много ще помогне на ромското население да се интегрира”, категоричен е лидерът на АБВ.

„Затова трябва да спрем стоежът на АЕЦ „Белене”, за да има пари”, отговори му Димитров.

„А защо не спряхте санирането?”, попита го Проданов.

Коментар на "ловеца на лъжи" Иван Нейков

„Силната обща страна на всички в позицията беше, че всеки един иска определено поведение от този, който ще получава помощи. Това е добро и така трябва да бъде. След като получаваш от обществото ти му дължиш определено поведение. Слабата страна е, че се получи едно смесване между социално подпомагане, демография, семейна политика. Всъщност личи липсата на целенасоченост. Например, една от най-рисковите групи от гледна точка на социалното подпомагане е самотни възрастни жени. Те са гнездо на бедност, а не чухме нищо за такива фокус групи, които са източника на голямата бедност”, коментира Иван Нейков.

 

#Мартин Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »