БДЖ: Стачката на синдикатите е незаконна

БДЖ: Стачката на синдикатите е незаконна
На снимката: Изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев (ляво) и председателят на Съвета на директорите Владимир Владимиров (дясно). Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Насрочената за 24 ноември национална ефективна стачка на БДЖ беше определена от ръководството на дружеството като незаконна.

„Няма да се откажем от петте мерки за оздравяване на железницата и те не подлежат на предоговаряне със синдикатите, заяви във вторник председателят на Съвета на директорите на БДЖ Владимир Владимиров, цитиран от БТА.

„Отстъпването от петте мерки за БДЖ е фалит. Зад нас стоят банките кредитори, септември те дойдоха и си огледаха мотрисите", каза Владимиров.

Според главния юрисконсулт на БДЖ Ваня Флорова обявената от синдикатите стачка е незаконна, защото не са спазени задължителните изисквания на Закона за уреждане на колективните трудови спорове и на Закона за железопътния транспорт относно сключването на споразумения за задоволително транспортно обслужване.

Такова трябва да бъде сключено най-късно три дни преди началото на стачката и да осигурява най-малко 50 процента от обема на превозите.

По думите на Флорова такова споразумение до момента не е налице.

„Според мен синдикатите нямат кауза и нямат алтернативно предложение на реформите, предлагани от ръководството", заяви Владимиров.

Петте мерки, които включва планът за реформиране на дружеството, са съкращаване на 2000 служители, спиране от движение на 150 влака, продажба на неоперативни активи, увеличаване на цените на пътническите превози с 15 процента и на всички останали субсидирани превози с 9 на сто и продажбата на „Товарни превози".

#БДЖ #синдикати #стачка #Владимир Владимиров #влак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »