С военни почести погребаха Виталий Чуркин в Москва

С военни почести погребаха Виталий Чуркин в Москва
Източник: Епицентър
A A+ A++ A

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин, който почина в Ню Йорк на 20 февруари, бе погребан днес с военни почести на Троекуровското гробище в покрайнините на Москва, предаде ТАСС, цитирана от Дарик.

Преди това в траурната зала на Централната клинична болница в Москва, която обслужва Кремъл, се състоя церемония на прощаване с видния руски дипломат. Там бе извършено и опело. На траурната церемония говори руският външен министър Сергей Лавров, който нарече Чуркин "забележителен дипломат и човек, професионалист от най-висока класа и народен дипломат. Той остави ярки страници в аналите не само на нашата дипломация, но и на външната политика на държавата", подчерта Лавров и предложи да бъде направено всичко за увековечаване на паметта на Чуркин. Министърът съобщи, че вече има предложения за възпоменателни церемонии.

Лавров предаде на близките на Чуркин ордена "Мъжество", с който той бе награден посмъртно от руския президент Владимир Путин. Един от най-близките съратници на покойника - заместник-външният министър Генадий Гатилов, посочи, че Чуркин надеждно е отстоявал интересите на Русия на предните граници на дипломацията в сложна обстановка с висок професионализъм. Ковчегът с тялото на починалия на 65-годишна възраст руски дипломат бе докаран от САЩ вчера.

Асошиейтед прес съобщава, че след извършената аутопсия медиците са казали, че са необходими допълнителни анализи, за да се определи как и защо е починал Чуркин.

 

#ООН #Виталий Чуркин #Ню Йорк #Москва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »