Общините настояха за размразяване на програмата за саниране

Общините настояха за размразяване на програмата за саниране
Източник: БНР
A A+ A++ A

Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) настоява да се размрази незабавно националната програма за енергийна ефективност, каза на пресконференция председателят на Управителния съвет на сдружението Даниел Панов, предаде Дарик.
 
Пресконференцията беше преди началото на 30 Общо събрание на сдружението. По думите на Панов много от общините имат вече подписани договори и при сегашната ситуация попадат под ударите на Закона за обществените поръчки. Фирмите могат да ни съдят за това, че не разплащаме финансов ресурс за изпълнени дейности, тъй като договорите в момента са спрени, каза Панов. От сдружението искат спешна среща с министъра на регионалното развитие.
 
Общините ще настояват да бъде обсъден и проблем за 22 общини по програмата "Региони в растеж", в частта за образователна инфраструктура. В момента тези общини не могат да подпишат договори. Панов посочи, че е необходимо наддоговаряне на ресурса, като от тези 22 общини само за София са нужни 60 млн. лв.
 
От НСОРБ отчетоха като успех постигнатата по-добра финансова рамка за общините през 2017 г., като увеличението на средствата за общинската администрация е с 18,7 млн. лв. (8%). Има повишение и в останалите трансфери - за капиталови разходи - с 12 млн. лв. (8,4%), за зимно поддържане и снегопочистване - с 2,1 млн. лв. (7,5%), за обща субсидия за делегираните от държавата дейности - с 200 млн. лв. и за обща изравнителна субсидия - с 5 млн. лв.
 
От НСОРБ ще искат от бъдещите депутати да направят реална децентрализация като ще настояват за нов закон за местните данъци и такси и за въвеждане на новата методика за определяне на размера на такса "Битови отпадъци". Те искат и до 2% от подоходния данък да остават в общините. 

Според изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова трябва да се преустанови практиката непрекъснато да се възлагат ангажименти за общините с нулев финансов ресурс за тяхното изпълнение. Тя даде за пример като такава практика законовото изискване от 5-6 години всички публични сгради да имат достъп за хората с увреждания и нулев ресурс за постигането на това законово изискване.

#НСОРБ #Даниел Панов #Гинка Чавдарова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »