Резултатите от матурата по БЕЛ най-ниски за последните 5 години

Резултатите от матурата по БЕЛ най-ниски за последните 5 години
На матурите по БЕЛ учениците са се справили най-слабо със задачите, свързани с правописните и граматическите норми. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Средният успех на матурата по български език и литература през 2012 г. е 4,18 и е най-нисък за последните пет години, показват данните на Министерството на образованието.

От министерството обясниха, че по-ниските резултати се дължат на променения формат на изпита, който въведе повече отворени въпроси в теста, предаде bTV.

„Всички училища от дъното на класацията по успех на националното външно оценяване в четвърти и в седми клас и държавните зрелостни изпити ще бъдат обект на цялостна проверка“, каза заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова.

На матурите по БЕЛ учениците са се справили най-слабо със задачите, свързани с правописните и граматическите норми, както и такива от литературната теория като въпроси за литературни направления и елементи от сюжета на творбите.

Анализът на изнесените от образователното министерство данни за постиженията на зрелостниците показва, че силната страна на българските ученици явно е в задачите, изискващи извличане на информация и разпознаване на автори и техните творби.

Оказва се, че най-често допусканата грешка е свързана с отбелязването на повече от един верен отговор, отчитат експертите от Министерството на образованието, младежта и науката.

#матура #матури #резултати #оценки #БЕЛ #български език и литература #ученици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"