Народното събрание едно от най-неодобряваните институции, но българите все още вярват в ЕС

Народното събрание едно от най-неодобряваните институции, но българите все още вярват в ЕС
БТВ
A A+ A++ A

Традиционно, в края на всеки парламент недоверието в Народното събрание (НС) като институция е подчертано. През останалото време нивата се движат „стабилно тревожно“. Това каза социологът Първан Симеонов в предаването „Тази сутрин“ по bTV, коментирайки данните от годишника на „Галъп интернешънъл“ за нагласите на българите до края на 2016 г.

Нивата на доверие в парламентарната институция в България в последните години са трайно ниски и рядко са минавали 20%, посочи той.

НС е една от най-неодобряваните институции, защото на него се гледа като на фокус на политическия елит, който е недолюбван от народа.

Що се отнася до доверието към правителството, данните показват, че мандатът на кабинета „Борисов 2“ изглежда като мандата на „Борисов 1“, коментира Симеонов.

Галъп
Снимка: bTV

От началото на новия век досега доверието в ЕС изпреварва недоверието, но в момента сме в критична фаза, както през 2011 г. в разгара на гръцката криза, каза социологът. В последните месеци недоверието трайно е над 30%.

Галъп
Снимка: bTV

Не е новина, че българите не са най-щастливите хора, но, оказва се, Западният свят като цяло не е щастлив, каза още Първанов. Той коментира индекса на щастието, измерват в световен план. От 70-години насам в близо 70 страни се задават три въпроса – за лично щастие, за оптимизъм към предстоящата година и за икономиката. Резултатите сочат, че най-щастливите и перспективно звучащите места са на изток.

Галъп
Снимка: bTV
Галъп
Снимка: bTV
Галъп

#изследване #доверие #одобрение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »