Испания и Хърватия могат да решат съдбата на Италия с малка конспирация

Испания и Хърватия могат да решат съдбата на Италия с малка конспирация
Отборът на действащия европейски и световен шампион Испания се класира за финалите на Евро 2012 със серия от 14 поредни победи. Хърватия обаче може да докаже, че това няма никакво значение. Снимка: uefa.com
A A+ A++ A

Отборите на Хърватия и Испания държат ключа към развръзката в Група С на Евро 2012 и в прекия двубой помежду си от 21:45 часа на „ПГЕ Арена“ в Гданск ще решат освен своята съдба и тази на Италия.

Двата отбора са начело в класирането с актив от по една победа и едно равенство, като Испания е записала в сметката си един гол повече.

Италия пък влиза в двубоя срещу Република Ирландия, която няма никакъв шанс за класиране, след две равенства с 1:1 срещу опонентите от другия двубой.

Интригата в челната тройка в групата е особено заплетена, защото при равенство между Хърватия и Испания и победа за Италия трите отбора ще имат по 5 точки.

Тогава, според правилата на УЕФА, четвъртфиналистите ще бъдат определени на базата на точките, спечелени в преките двубои между трите отбора в груповата фаза, като от сметките се изключват мачовете с Ейре.

Испания и Италия завършиха с равенство 1:1 в първия мач, също както и Италия и Хърватия.

Това означава, че ако Хърватия и Испания си отбележат само по един гол в последната среща, трите отбора ще са равни и по отношение на головата разлика, и по отношение на головия актив.

При това положение регламентът взема предвид вкараните голове във всички мачове на груповата фаза и Италия ще трябва да победи Ирландия с поне 3 гола разлика, за да има по-добър резултат по показателя обща голова разлика.

Изглежда, че Испания и Хърватия могат да отстранят Италия съвсем конспиративно, а не футболно, но видяното досега подсказва, че всички отбори ще разгърнат до максимум потенциала си, особено след отпадането на фаворита на Група А Русия.

Иначе откакто Хърватия обяви независимостта си от Югославия през 1992 г., националният й отбор е изиграл 4 срещи с Испания, като е победил в една, загубил е в две и в една е постигнал равенство.

Преди решителния двубой селекционерът на Хърватия Славен Билич има кадрови проблеми в състава, след като нападателят на английския „Евертън“ Никица Йелавич пропусна съботната тренировка на отбора заради висока температура.

Предпoлага се обаче, че той се е възстановил и ще поведе атаката на „шахматистите“ с нови сили към четвъртфиналите.

Испания пък вкара цели 4 гола в последния си мач срещу Ейре и вероятно мениджърът Винсенте дел Боске ще се довери на същата титулярна единайсеторка.

Шаби Алонсо, Алваро Арбелоа и Фернандо Торес обаче имат картони и ново предупреждение би ги лишило от участие в четвъртфиналните двубои на „Ла Роха“.

В същото положение в тима на Хърватия са Лука Модрич, Нико Кранчар и Гордън Шилденфелд.

Наставникът на Испания намекна, че Сеск Фабрегас най-вероятно ще бъде оставен на резервната скамейка, въпреки че се разписа в предишните два мача на Испания.

Нападателите Хуан Мата и Фернандо Йоренте пък ще се надяват на първи игрови минути на Евро 2012, ако са в достатъчно добра форма, за да влязат като резерви.

И двата отбора несъмнено ще търсят победата с чест, въпреки че равенство 2:2 почти със сигурност би ги класирало за следващата фаза от турнира за сметка на Италия.

#Гданск #Ирландия #Ейре #Италия #Хърватия #Испания #Група С #футбол #Евро 2012

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Евро 2012
Последно от Евро 2012

Всички новини от Евро 2012 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"