Евростат отчита 4-годишен връх на инфлацията в еврозоната за януари

Евростат отчита 4-годишен връх на инфлацията в еврозоната за януари
Източник: Money.bg
A A+ A++ A

Инфлацията в еврозоната се ускори през януари до близо 4-годишен връх от 1,8%, показват окончателни данни на Евростат, потвърждаващи предварителната оценка на европейската статистика, предаде БНР.

Това означава, че за пръв път от почти четири години насам нито една от 19-те страни - членки на единния валутен блок не се намира в дефлация, което е окуражаващ сигнал за ЕЦБ и за нейната продължителна борба за повишаване на инфлацията към целевото ниво от малко под 2 на сто.

Индексът на потребителски цени (CPI) в еврозоната се понижи през януари с 0,8% спрямо декември, когато нарасна с 0,5 на сто. На годишна база обаче инфлацията в региона се ускори очаквано от 1,1% в края на 2016 година до 1,8% през януари, като за последно тя нарасна със същото темпо през февруари 2013 година. По този начин растежът на потребителските цени доближи доста бързо средносрочното целево ниво на ЕЦБ за инфлация от под 2 на сто.

Основният индекс на потребителските цени (изключвайки цените на храните, тютюневите изделия и енергията) също оправда предварителната оценка на Евростат, нараствайки през януари с 0,9% на годишна база след аналогичен растеж месец по-рано. Енергийните цени скочиха през януари с цели 8,1% на годишна база, докато цените на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия се повишиха с 1,8% спрямо година по-рано, а цените на услугите нараснаха с 1,2 на сто.

Въпреки рязкото повишение на инфлацията в еврозоната редица представители на ЕЦБ, извън тези от Германия, заявиха, че не се обмисля прекратяване на стимулиращите парични и лихвени политики и по-специално на програмата за "количествени улеснения", докато не стане ясно, че инфлацията ще остане близо до целевото ниво от 2%, дори ако енергийните цени спрат да нарастват.

През януари потребителската инфлация в целия Европейски съюз се повиши с 1,7% спрямо година по-рано и след растеж с 1,2% през декември, като за пръв път от доста време насам нито една от 28-те страни-членки на блока не се оказа в дефлация. Най-солиден ръст на потребителските цени с 3,1% на годишна база е отчетен в Белгия, следвана от Латвия (повишение с 2,9%), Испания (с 2,9%) и Естония (с 2,8%).

В същото време инфлацията отбеляза най-слаб растеж в Ирландия (с 0,2%), следвана от Румъния (с 0,3%) и България (повишение с 0,4%).

#Евростат #ЕЦБ #CPI

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"