Спад на еврото на фона на притесненията около президентските избори във Франция

Спад на еврото на фона на притесненията около президентските избори във Франция
Източник: Dnes.bg
A A+ A++ A

Еврото се понижи за кратко под 1,0500 долара за пръв път от шест седмици насам на фона на оставащите в сила опасения около президентската надпревара във Франция, като в същото време щатската валута намира подкрепа от нарастващи очаквания за скорошно ново повишение на американските лихви, предаде БНР.

Резултатите от последните социологически проучвания продължават да показват, че кандидатът на крайната десница - Марин Льо Пен ще спечели без проблем първия тур на френските президентски избори, но на балотажа тя ще загуби или от бившия икономически министър Емануел Макрон, или от бившия премиер Франсоа Фийон. Страховете, че Льо Пен може в крайна сметка да спечели надпреварата и да насрочи референдум за "Фрекзит", водят до разширяване на лихвените спредове между държавните облигации на Франция и Германия, тъй като немските книжа се ползват със статут на "инвеститорско убежище".

В същото време обаче има увеличаване и на диференциала между доходността на немските и на американските книжа в полза на последните, което е в основата на поскъпването на "зелените пари" спрямо единната европейска валута. По-рано днес еврото оформи дъно около 1,0494 долара - негово най-ниско ниво от 11-ти януари насам, преди да опита известна стабилизация малко над 1,0500 нивото след проучване на института Ifo, показващо изненадващо подобряване на бизнес доверието в Германия през февруари към близо тригодишен връх.

В същото време еврото се понижи с 0,7% към две и половина месечно дъно от 118,60 йени (най-ниско ниво от 29-ти ноември 2016-а година) и падна за кратко до двумесечно дъно от 0,8402 британски лири, преди да отскочи обратно към 0,8440 нивото след смесени данни за растежа на британската икономика през последното тримесечие на миналата година. Тези противоречиви данни ограничиха и сутрешното поскъпване на паунда до тазседмичен връх от 1,2507 долара, след което лирата стерлинг върна назад към 1,2423 нивото.

Спекулациите, че очакваната довечера стенограма от последното заседание Фед може да даде сигнал за предстоящо вдигане на основната американска лихва още следващия месец, допринасят за нарастване на т.нар. "индекс на долара" с 0,25% към 101,72 пункта. По този начин доларовият индекс доближава неговия едномесечен връх около 101,76 пункта, достигнат преди седмица (на 15-и февруари).

#Франция #Емануел Макрон #Франсоа Фийон #Марин Льо Пен #Фрекзит #евро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »