Съборът в Копривщица става част от културното наследство на ЮНЕСКО

Съборът в Копривщица става част от културното наследство на ЮНЕСКО
http://delnik.net
A A+ A++ A

Копривщица получи официално сертификата за вписване сред културните наследства на ЮНЕСКО на церемония в Париж във вторник, съобщава БГНЕС, информира Нова телевизия.

Генералният директор на организацията Ирина Бокова връчи на кмета на българския град Генчо Герданов сертификата за вписването на събора в регистъра за най-добри практики на световното нематериално културно наследство.

"Съборът в Копривщица е петият български елемент, вписан в ЮНЕСКО, след Чипровските килими, Бистришките баби, нестинарството и обичая Сурва. Това е поредното признание за богатството на културата на България. Създавани векове наред, обичаите, занаятите, песните и танците формират културния облик и духовното битие на човечеството", каза Бокова.

Вече 50 години Съборът в Копривщица показва жанровото разнообразие и изключителното богатство на нашето фолклорно наследство, съчетано с уникалната възрожденска атмосфера на града.

Традиционно в събитието се включват около 10 000 участници от различни краища на страната, включително и българи, живеещи в чужбина, както и чужди граждани, които изпълняват български фолклор.

 
 

#събор #Копривщица #ЮНЕСКО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »