Природозащитниците и властта пак не се споразумяха за горите

Природозащитниците и властта пак не се споразумяха за горите
Природозащитниците и властта не се споразумяха и на втората среща. Във вторник пак ще дискутират – този път в министерството на Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Не е постигнато споразумение в спорния текст за промяната на предназначението в Закона за горите на срещата при премиера.

Еколозите са предложили нов, алтернативен вариант, срещу който е организацията „Природата за хората и регионите“, която защитава бизнес проектите, съобщи БНР.

Двете страни отново не успяха да се споразумеят по точката, която позволява строежа на ски съоръжения без промяна на предназначението на горските площи и която беше причина за ветото на президента върху Закона за горите.

В понеделник се водят преговори между правителството и екоорганизициите за промени във върнатия от президента Закон за горите. Основният спор е върху текста, позволяващ застрояване на горски терени без смяна на предназначението.

Протестиращите граждани са представлявали Тома Белев и Александър Дунчев, от страна на „Природата за хората и регионите“ е присъствал Филип Цанов, от страна на правна асоциация - адвокат Иван Тодоров.

„На срещата премиерът Борисов е направил остро изказване срещу монополите“, съобщи Филип Цанов.

Според коалиция „За да остане природа в България“ текстът е „лобистки акт“, обслужващ икономически интереси на конкретни хора във вреда на околната среда.

Организацията „Природата за хората и регионите“, която участва в неделната блокада на път Е-79 в подкрепа на новия Закон за горите, пледира за премахване на бюрократичните пречки за развитието на туризма, включително и промяна на плановете за управление на природните паркове.

„На днешната среща премиерът заяви, че Законът за горите няма да бъде гледан в Народното събрание, докато не се постигне пълен консенсус между спорещите страни“, обяви Филип Цанов от организацията „Природата за хората и регионите“.

Следващата трета среща е във вторник в Министерството на земеделието и храните.

#Филип Цанов #Александър Дунчев #Тома Белев #Десислава Танева #Мирослав Найденов #Бойко Борисов #„За да остане природа в България“ #Закон за горите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »