ЕК настоя Англия да се изплати за вече договорените европроекти

ЕК настоя Англия да се изплати за вече договорените европроекти
Източник: News.bg
A A+ A++ A

Европейската комисия желае Великобритания да плаща за проекти на ЕС и през следващите четири години след подписване на споразумението за "Брекзит", като последните плащания да продължат до края на 2023-та година, съобщава британският вестник Daily Telegraph, предаде БНР.

Планът е част от исканията на Европейския съюз към Великобритания за уреждане на сметката за "Брекзит", оценявана на около 60 млрд. евро, преди да бъде одобрена сделка, която да определи бъдещите търговски отношения. Целта е чрез подобни плащания да се помогне за покриване на дупка в европейския бюджет от около 10 млрд. евро годишно, която би зейнала след излизането на Великобритания.

Предложението Обединеното кралство да продължи да плаща вноски до 2023-та година е било направено по време на среща по-рано този месец между Мишел Барние, главният преговарящ от името на ЕК, и висши официални представители на останалите 27 страни - членки на ЕС, посочва изданието.

Преди време британският премиер Тереза Мей обеща, че нейната страна ще спре да прави огромни по размер вноски към годишния бюджет на ЕС след "Брекзит", но Съюзът ще поиска от Великобритания да продължи да извършва плащания в изпълнение на ангажиментите, които вече са поети за европейския бюджетен цикъл между 2014-а и 2020-а година.

Daily Telegraph също така съобщава, че срещата между г-н Барние и страните-членки на ЕС е разкрила дълбоко разцепление между Франция и Германия, от една страна, и Европейската комисия от друга страна, по въпроса за това как да се изчисли какво дължи Великобритания преди т.нар. "Ден - Б", в който Обединеното кралство ще престане официално да бъде член на Съюза и който ден би трябвало да настъпи през март 2019-а година (две години след официалния старт на преговорите).

Регионални анализатори предупреждават, че доста твърдият тон на Франция и Германия - двата най-важни играча в договарянето от страна на ЕС, спрямо по-мекият тон на ЕК, предполага предстоящи много трудни преговори.

#Брекзит #ЕС #плащания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »