Почина председателят на норвежкия Нобелов комитет

Почина председателят на норвежкия Нобелов комитет
YouTube
A A+ A++ A

Председателят на норвежкия Нобелов комитет Карин Кулман Фиве почина в неделя на 65-годишна възраст, след като загуби битката с рака на гърдата, съобщиха от организацията, цитирани от БГНЕС, пише Нова телевизия.

Тя беше диагностицирана през 2014 г. и оттогава се подлагаше на лечение. Нейното състояние обаче се влоши драстично през миналата година.

„Тя беше модел за подражание за много млади жени“, написа норвежкият премиер Ерна Солберг в профила си във Facebook.

Кулман става член на Нобеловия комитет през 2003 г. и е избрана за негов председател през 2015 г. По време на работата й за комитета тя участва в награждаването на редица известни личности като американския вицепрезидент Ал Гор (2007 г.), американския президент Барак Обама (2009 г.), китайския дисидент Ли Сяобо (2010 г.) и иранския активист Ширин Ебади (2003 г.).

Бившата бизнесдама има опит и на ръководни държавни постове. От 1989 г. до 1990 г. тя заема поста на търговски министър на Норвегия, а от 1991 г. до 1994 г. е председател на Консервативната партия.

Кулман е родена на 13 април 1951 г. в семейство на зъболекар в Осло. Тя е женена за Карстен Фиве, бивш редактор на финансово списание, и има две деца. 

 
 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »