Потреблението на топлинна енергия у нас скача с 20% през януари 2017 г.

Потреблението на топлинна енергия у нас скача с 20% през януари 2017 г.
Източник: bTV
A A+ A++ A

От „Топлофикация“ отчитат през януари 2017 година нарастване на потреблението с 20% повече от минлата година. Изчисленията са направени на базата на реалната консумация във всеки отделен имот за предходния отоплителен сезон, отразена в окончателната изравнителна сметка за периода 1.05.2015-30.04.2016 г., съобщават от дружеството, пише Труд.

Месечните сметки за парно на столичани са изготвени съобразно промените в Наредбата за топлоснабдяването, като по този начин се избягват пиковите начисления през месеците декември, януари и февруари въпреки студеното време.

Според данните на изчислителния център на „Топлофикация“ през януари 2017 г. е отчетено потребление от 677 814 МВтч или абонатите в столицата са използвали с 20% повече топлинна енергия в сравнение със същия месец на 2016 г, когато потреблението е стигнало 564 665 МВтч.

Средномесечната температура в първия месец на тази година беше минус 5,7 градуса, докато през януари миналата година средната температура беше минус 0,6 градуса. Според статистиката м. януари 2017 г. е бил най-студеният месец от 36 години насам.

Сметките за парно и топла вода за месец януари 2017 г. вече са на разположение на столичани на Интернет страницата на „Топлофикация София” – www.toplo.bg и в касите на дружеството. Над 40 000 потребители, които са се отказали от хартиените фактури ще ги получат до дни в електронен вид.

„Вече повече от 10 години клиентите на компанията имат възможност да издължават месечните си сметки на части във всички каси на дружеството, във всички пощенски станции на територията на столицата в касите на Fast Pay и EasyPay, които се намират на възлови локации в града, както и с платежно нареждане по банков път. От 2013 година абонатите могат да избират и коя поредна сметка да платят, ако имат няколко просрочени фактури. Това е с цел облекчение за всеки наш клиент. Плащането на части от месечната сметка не е възможно да се извърши единствено през Интернет платформите.

От „Топлофикация“ напомнят, че от месец март 2014 г., съгласно Общите условия на дружеството не се начислява лихва при просрочие на прогнозните месечните задължения. Олихвяват се с ОЛП.+10 пункта единствено месечните сметки при реален месечен отчет на потреблението, неплатените в указания срок изравнителни сметки и общи фактури, както и месечно начисляваната 1/12 част от сумата, предназначена за топлинните счетоводители за извършване на дяловото разпределение.”

Клиентите могат да се ориентират в месечната си сметка като извършат няколко математически действия, съгласно приложената схема, която ще бъде показана и в месечните съобщения за месец януари. Общото количество енергия за отопление и сградна инсталация, посочено в изравнителната сметка, се разделя на броя на дните с отопление през миналия изравнителен период /за София те са 168 /. Така се получава средното количество топлинна енергия, изразходвано от клиента за 1 ден. За да се получи месечната сметка, то се умножава съответно по броя на дните с отопление за изминалия месец и по действащата към момента цена.

Сметките за отопление се коригират с коефициент, отразяващ промяната в характера на потреблението в сградата, съобразно с климатичните условия през съответния месец. Коефициентите са строго индивидуални за всяка отделна сграда. В края на сезона ще бъде изготвена изравнителна сметка, която отразява точно консумацията на всеки клиент, с изключение на сградите, в които се извършва месечно засичане на уредите и водомерите за топла вода във всички имоти и затова не е необходимо да се прави изравнителна сметка за отчетния период, припомнят от столичната „Топлофикация“.

#консумация #потреблението #потребители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"