В 5 министерства за открити нарушения на обществените поръчки

В 5 министерства за открити нарушения на обществените поръчки
pixabay.com
A A+ A++ A

Докладът на служебното правителство за състоянието на министерствата и провеждането на обществени поръчки в тях вече е публикуван в сайта на Министерския съвет, пише Нова телевизия. 

Основният извод е, че няма данни през проверявания период да са допуснати съществени нарушения при функционирането на министерствата, но има проблеми при реализирането на конкретни секторни политики и програми. 

Нарушения на обществените поръчки са открити в общо 5 от всички 17 министерства при управлението на кабинета „Борисов 2“. 

Обект на проверки станаха обществени поръчки, проведени през последните две години. От докладите обаче са изключени обществените поръчки, проверявани от Агенцията за държавна финансова инспекция и прокуратурата.

Административни и технически пропуски са открити в 13 министерства - финансовото, на транспорта, на околната среда, на земеделието, регионалното, социалното, на туризма, на енергетиката, на културата, правосъдното и външното.

Поръчки, в които се дава предимство или необосновано се ограничава участието на лица, са проведени от Пътната агенция, съответно за магистрала "Тракия" и за магистрала "Хемус".

Подобни нарушения са засечени и в Икономическото министерство, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (за надграждане и разширяване на уеб базирана информационна система за обслужване и вътрешна комуникация между българските служби по търговско-икономически въпроси в чужбина) и в Агенцията по заетостта. 

Забавяне при възлагането на обществени поръчки се наблюдава в Земеделското министерство при изготвянето на последваща оценка (ex-post) на Програмата за развитие на селските районен 2007 – 2013 г., както и в Здравното министерство - за застраховането на санитарните автомобили на центровете за Спешна медицинска помощ и Центровете по трансфузионна хематология.

МВР също фигурира в доклада. За изразходване на средствата по фондовете „Убежище, миграция и интеграция“ и „Вътрешна сигурност“ се предвижда откриване на около 94 броя обществени поръчки с обща стойност над 178 млн. лв. без ДДС. Процесите по откриването на поръчките е забавен, което поставя в риск изпълнението и усвояването на заложените средства, се посочва в доклада.

Друга обществена поръчка с предмет „Разширяване капацитета на масивите за съхраняване на данни и за изграждане на нова система за генериране на резервни копия на Имотния регистър, Търговския регистър, Регистър БУЛСТАТ и РИОС“, също фигурира в доклада. От Комисията за защита на конкуренцията е наложена мярка „спиране изпълнението“ на процедурата до произнасяне по съществото на жалбата, поради което има голямо забавяне. То може да доведе до сериозни последици за функционирането на посочените регистри, уточняват от служебния кабинет.

Закъснение при сключването на договори и рамкови споразумения за някои обществени поръчки е засечено при Екоминистерството и Агенция "Пътна инфраструктура".

По данни на Министерството на финансите са зачестили случаите, при които има индикации за картелни споразумения. "Те увреждат реалната конкуренция и водят до неизгодни финансови условия за публичната администрация. Независимо от възможността в подобни случаи да бъде сезиран антимонополният орган, случаите на картел се доказват трудно, а делата продължават години, поради което не е налице реален ефект", се казва в доклада.

 

#доклад #служебното правителство #обществени поръчки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"