Консерваторът Андонис Самарас прави първия опит за коалиция в Гърция

Консерваторът Андонис Самарас прави първия опит за коалиция в Гърция
В понеделник президентът Каролос Папуляс ще приеме 61-годишния лидер на „Нова демокрация“ Андонис Самарас, за да му връчи първия мандат за съставяне на коалиционно правителство. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Консервативната партия „Нова демокрация“ и социалистическата ПАСОК получават заедно абсолютно мнозинство от 163 места в 300-членния парламент, обяви гръцкото министерство на вътрешните работи.

Според резултатите от преброяването на избирателните бюлетини консерваторите печелят 29,96% процента от гласовете и ще имат 130 места в парламента, предаде БТА.

На второ място е Коалицията на радикалната левица „Сириза“ с 26,65% и 71 депутати, а трета е социалистическата ПАСОК с 12,46% и 33-ма депутати.

„Гръцкият народ гласува за оставането на страната на европейския път и в подкрепа на членството й в еврозоната“, заяви Андонис Самарас, лидер на победилата партия „Нова демокрация“.

„Без повече рискове, мястото на Гърция в Европа няма да бъде подлагано на съмнение“, увери още Андонис Самарас.

По-късно в понеделник президентът Каролос Папуляс ще приеме 61-годишния лидер на „Нова демокрация“, за да му връчи, съгласно конституцията на страната, първия мандат за съставяне на коалиционно правителство.

Той ще има три дни за съставянето на правителство. Още в неделя Андонис Самарас призова всички партии да участват в правителство на националното единство.

Лидерът на социалистите Евангелос Венизелос заяви, че иска в правителството на националното единство задължително да влязат освен „Нова демокрация“ и ПАСОК, също Демократичните леви и „Сириза“, която обаче вече отхвърли възможността да участва в управлението заедно с „Нова демокрация“.

Ако Андонис Самарас не успее да състави кабинет, президентът ще предаде мандата на лидера на втората по значимост политическа сила в парламента – левите радикали.

В случай че и „Сириза“ не успее да се договори с никого, мандат ще получи лидерът на ПАСОК, която зае трето място на изборите.

Ако и той се провали, последната възможност за съставяне на правителство ще стане срещата на лидерите на политическите партии под егидата на президента.

При пореден неуспешен опит Гърция ще бъде изправена след месец пред трети парламентарни избори.

Лидерите на основните политически сили заявяват, че е необходимо да се постигне споразумение и да се избегне подобен вариант по всякакъв начин, защото страната няма да издържи на нови избори, отбелязват анализатори.

Председателите на ЕС и на ЕК – Херман ван Ромпой и Жозе Мануел Барозу, поздравиха гърците за смелостта и издръжливостта.

„Ще продължим да подкрепяме Гърция като част от ЕС и еврозоната, а втората спасителна програма, подписана между Атина и Еврогрупата, е пътят за стабилизиране и за създаването на нови работни места“, се посочва в общото изявление.

В свое изявление Еврогрупата - министрите на финансите на 17-те страни от еврозоната, потвърди ангажимента си да помогне на Гърция в усилията й да се справи с предизвикателствата пред икономиката й и е „убедена, че продължаването на данъчните и структурните реформи са единствената гаранция за Гърция да преодолее сегашните икономически и социални предизвикателства“, се добавя в изявлението.

Германският канцлер Ангела Меркел очаква, че Гърция ще спазва европейските си ангажименти в областта на реформите. Външният министър Гидо Вестервеле посочи, че за Гърция е важно да състави проевропейски правителство, което да спазва споразуменията си с външните кредитори.

„Ние искаме Гърция да остане в еврозоната“, посочи Гидо Вестервеле в телевизионно интервю. Той обаче подчерта, че самите гърци трябва да решават съдбата си.

#президент #Каролос Папуляс #коалиция #Андонис Самарас #Алексис Ципрас #Евангелос Венизелос #„Сириза“ #ПАСОК #„Нова демокрация“ #парламентарни избори #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници