Велчев: Няма напредък по делата за корупция

Велчев: Няма напредък по делата за корупция
Според главния прокурор на България законодателството на страната не гарантира достатъчно добра превенция срещу корупцията, а се разчита основно на наказателна репресия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прокуратурата не може да се похвали с напредък в делата за корупция за разлика от казусите, свързани с дейността на организираните престъпни групи.

Това обяви главният прокурор Борис Велчев на среща с представители на Върховния касационен съд днес, съобщи „Дневник“.

Темата на събирането беше изпълнението на препоръките в последния евродоклад отпреди четири месеца.

„Ние знаем кои са организираните престъпни групи, контролираме ги с МВР и когато имаме достатъчно събрани данни, действаме. Тази дейност лесно може да се планира. Докато при делата срещу корупцията планиране не може да има“, коментира Велчев.

Главният прокурор смята, че проблемите с корупцията произтичат и от това, че законодателството не гарантира достатъчно добра превенция, а се разчита само на наказателната репресия.

Според Велчев „по-успешни дела срещу корупцията ще има, когато гражданите не плащат исканите им подкупи, а се обръщат към органите“.

През септември Холандия и Финландия наложиха вето на членството на България в Шенген, защото, въпреки че е изпълнила всички технически изисквания, според тях страната не е постигнала достатъчен напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност.

#Борис Велчев #главен прокурор #прокуратура #България #корупция #Шенген #Холандия #Финландия #вето #Върховния касационен съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »