Мачовете на 17 юни: Португалия и Холандия разчитат на победа на Германия за 1/4-финал

Мачовете на 17 юни: Португалия и Холандия разчитат на победа на Германия за 1/4-финал
Кристиано Роналдо е щастлив, след като тъкмо е отбелязал първия гол срещу Холандия на Евро 2004. Снимка: uefa.com
A A+ A++ A

Отборите на Португалия и Холандия излизат един срещу друг в 21:45 часа на стадион „Металист” в Харков в първия от двата решителни мача в третия кръг на Група В, която неслучайно беше наречена „групата на смъртта” на Евро 2012.

Двубоят може да класира един от двата тима на четвъртфинал, но може и да ги „екзекутира” едновременно още преди директните елиминации.

Отборът на Португалия има малко по-добри шансове от съперника Холандия.

Играчите на селекционера Пауло Бенто се класираха на втора позиция след фаворита Германия, чиито две победи донесоха 6 точки.

Португалия и Дания имат еднакъв точков актив, но тъй като иберийците победиха в прекия двубой, те заемат и по-високата позиция. Холандия пък е последна с актив от 0 точки и две загуби.

За да се класира на четврътфинал, селекцията на Берт ван Марвайк трябва да победи в днешния двубой с поне два гола разлика и да се надява на победа на Германия над Дания.

При такъв развой на двубоите „лалетата” ще се изравнят по точки с Дания и Португалия, но ще имат по-добра голова разлика от преките мачове с другите два съперника.

За класиране на четвъртфинал Португалия се нуждае поне от равенство срещу Холандия и победа на Германия над Дания.

Ако Холандия победи Португалия обаче, а Дания завърши с победа или дори равен срещу Германия, тогава и иберийците, и „лалетата” отпадат.

Въпреки че Пауло Бенто разполага с пълния състав на Португалия, той ще заложи на единайсеторката, която измъкна драматичната победа с 3:2 над Дания.

Холандия пък излиза с Робин ван Перси и Клаас Ян Хунтелаар в атака, за да търси категоричната победа и голово надмощие, необходими за чевъртфинал.

Със своите 6 победи, 3 равенства и една загуба срещу отбора на Холандия, Португалия има голямо психологическо предимство.

Фабио Коентрао, Кристиано Роналдо и Раул Мейрелеш имат жълти картони и трябва да внимават да не лишат отбора от помощта си.

Все пак на стадион „Металист” в Харков нито статистиката, нито историята ще имат значение, защото за безпрецедентните победи, както и неочакваните загуби няма по-подходящо място от форуми като Европейското първенство.

#Евро 2012 #футбол #Португалия #Холандия #Група В #Германия #Дания #Пауло Бенто #Берт ван Марвайк #Харков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Евро 2012
Последно от Евро 2012

Всички новини от Евро 2012 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници