Италиански проектозакон праща разпространителите на фалшиви новини директно в затвора

Италиански проектозакон праща разпространителите на фалшиви новини директно в затвора
Източник: спътник
A A+ A++ A

Италианският парламент подготвя закон, който предвижда глоби и затвор за разпространителите на неверни и преувеличени новини и груби изказвания, предаде Нова тв.

Законът предвижда 5000 евро глоба за авторите на фалшиви твърдения, както и за тези, които са ги публикували. Ще се наказват и публикациии, които са силно пристрастни и отправят внушения в нечий интерес. Глобата ще се налага, ако информацията не бъде изтрита до 24 часа, след като е била оспорена.  

Мярката се отнася само за интернет изданията, тъй като националните печатните медии на Апенините вече носят легално установена отговорност за неверни твърдения.

В случаи на новини или информации, предизвикващи паника или тревога сред аудиторията, се предвижда и 1 година затвор. За обидни публикации срещу отделна личност или материали, подкопаващи демократичните устои, наказанията ще се удвояват с глоба от 10 000 евро и две години затвор.

Проектозаконът получи и критики, като основният аргумент на противниците му е, че в интернет винаги е имало невярна информация и партенки.

Италианската инициатива срещу разпространяването на фалшиви новини идва, след като и други европейски страни предприеха подобни стъпки.Темата с неверни информации стана особено актуална след последната президентска кампания в САЩ. Председателката на италианския парламент Лаура Болдрини инициира петиция за спиране на фалшивите новини, която набра голям брой привърженици.

#Лаура Болдрини #законът #глоби #фалшиви

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай