Никоя партия няма да спечели мнозинство в Гърция, сочат предварителни данни

Никоя партия няма да спечели мнозинство в Гърция, сочат предварителни данни
Лидерът на социалистическата партия ПАСОК пуска бюлетината си на изборите на 17 юни, на които партията му ще се класира трета според предварителни данни. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Нито една от политическите сили в Гърция няма да получи мнозинство на повторните парламентарни избори на 17 юни, сочат предварителни данни, цитирани от чуждестранни медии.

По този начин има опасност да се повтори злощастният сценарий от изборите на 6 май, които освен че не излъчиха ясен победител, не дадоха възможност за формиране на коалиционно правителство само с две партии, което обрече всички последвали преговори на неуспех.

Дясната партия „Нова демокрация" води с три процентни пункта пред радикално лявата коалиция „Сириза", но никоя от двете не достига 30-процентната бариера, съобщава „Файненшъл Таймс", цитирайки две независими проучвания.

Според анализатори изглежда вероятно „Сириза" да изпревари консерваторите и да получи 50-те депутатски кресла, които изборното законодателство в Гърция отрежда на партията с най-голяма подкрепа.

Проевропейската „Нова демокрация" води в резултатите, според цитираните проучвания, а втора с 27% е „Сириза", която иска отмяна на споразуменията с европейските партньори, обяви източник от социалистическата партия ПАСОК пред „Гардиън".

Самата ПАСОК се нарежда на трето място с 12%.

#Гърция #парламентарни избори #6 май #17 юни #„Нова демокрация" #„Сириза" #ПАСОК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »