България плаща най-много за лекарства в целия ЕС

България плаща най-много за лекарства в целия ЕС
A A+ A++ A

Страната ни плаща най-много от целия ЕС на доставчиците на лекарства и медицински стоки. По-конкретно става въпрос за най-крайните участници във веригата – дистрибуторите и търговците на дребно. Това се посочва в анализ на Евростат. Според него България е държавата в ЕС, която отделя най-голям процент от парите за здравеопазване за плащания към търговците на дребно и доставчиците на медицински стоки, предаде БНР. Данните са валидни за 2014 г., пише iNews.bg.

През посочената година страната ни е заделяла за тази цел над 42% от общата сума на парите за здраве. Болниците също не излизат много по-евтино на системата за здравеопазване в България. Лечебните заведения са второто по големина перо от здравния бюджет. През 2014 г. при тях са отишли 35 на сто от парите, похарчени за здравеопазване.

Като цяло у нас през 2014 г. от бюджета са били заделени около 3.6 млрд. евро за здраве, което представлява около 8.5% от БВП. С тези средства България се намира на предпоследно място в ЕС по похарчени пари за здравеопазване на глава от населението - около 500 евро.

На последно място по този показател е Румъния. Най-много пари за здраве на глава от населението е харчело правителството на Люксембург - 14 пъти повече от България.

 

#Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"