От Белия дом призоваха Русия да върне Крим на Украйна

От Белия дом призоваха Русия да върне Крим на Украйна
Източник: Investor.bg
A A+ A++ A

Съединените щати призоваха Русия да върне Крим на Украйна - в първи официален коментар на новата администрация на Доналд Тръмп по повод анексията на украинския полуостров. От Кремъл реагираха остро, а говорителката на външното министерство заяви, че Русия свои територии не връща, предаде БНТ. 

Скандалът с оставката на съветника по национална сигурност Майкъл Флин заради срещата му с руския посланик в Съединените щати предизвика въпроси към Белия дом и за бъдещата политика към Русия. Тя в голяма степен остава неясна по повод анексията на Крим и наложените заради това санкции на Русия. Говорителят на Белия дом даде да се разбере, че по Крим американската позиция остава без промяна. 

"Президентът Тръмп даде ясно да се разбере, че очаква Русия да намали насилието в Украйна и да върне Крим. В същото време за разлика от предишните администрации той напълно очаква и иска да се разбира с Русия, така че заедно да можем да решаваме проблеми като заплаха от групировката "Ислямска държава" и тероризма", коментира Шон Спайсър.

Сред политическия елит в Москва оставката на Майкъл Флин беше възприета с разочарование - Флин беше смятан за може би най-благосклонно настроеният към Русия член на екипа на Тръмп. Кремъл обаче отрича "руската връзка" на Тръмп. Днес говорителят на руския президент обяви за неоснователни нови съобщения в американския печат, че предизборният екип на Тръмп е имал контакти с руското разузнаване. Що се отнася до Крим, реакцията беше недвусмислена. 

"Тази тема няма да се обсъжда, защото не може да се обсъжда. Русия не обсъжда с чуждестранни партньори въпроси, свързани с нейната територия", заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков. От външното министерство междувременно обявиха за първа среща между министър Сергей Лавров и новия американски държавен секретар Рекс Тилърсън. Тя ще се състои утре или петък в Бон рамките на форума на Групата на 20-те. 

"Още се работи по въпросите, които ще бъдат обсъждани. Ще стане въпрос за двустранните отношения. Както не веднъж сме казвали, те бяха натикани в задънена улица от предишната администрация и трябва да бъдат извадени от това положение", коментира говорителят на МВнР на Русия Мария Захарова. Очаква се разговорите в Бон да хвърлят повече светлина върху новия дневен ред на отношенията Вашингтон-Москва.

#Русия #Крим #Украйна #Доналд Тръмп #Майкъл Флин #Дмитрий Песков #Мария Захарова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"