МС одобри позициите на България в заседанията на Съвета на ЕС

МС одобри позициите на България в заседанията на Съвета на ЕС
Източник: Четвърта-власт.онлайн
A A+ A++ A

Министерският съвет одобри позициите на България за участие в три заседания на Съвета на Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет, пише Труд.

Редовното заседание на Съвета по образование, младеж, култура и спорт на ЕС във формат „Образование“ ще се проведе на 17 февруари в Брюксел. На него ще бъдат приети Заключения относно инвестициите в младежта на Европа, със специален акцент върху Европейския корпус за солидарност, и Заключения относно приобщаването в условията на многообразие, с цел постигане на висококачествено образование за всички. Темата за дебат е „Приносът на образованието и обучението за социалното сближаване и утвърждаването на общите европейски ценности в контекста на Европейския семестър през 2017 г.“.

На 20 февруари в Брюксел ще заседава Съветът на ЕС по конкурентоспособност (вътрешен пазар и индустрия). В рамките на срещата ще се обсъди сътрудничеството между националните органи, отговорни за прилагане на законодателството за защита на потребителите.

Ще бъде представен и доклад за напредъка по предложението за регламент за одобряването и надзора на пазара на моторни превозни средства и техните ремаркета. Министрите ще обменят мнения по темата за инвестиции в нематериални активи, като двигател на производителността и икономическия растеж. Ще се проведе тематична дискусия по обществените поръчки в контекста на Европейския семестър 2017. Министрите ще обсъдят също инициативата на Европейската комисия за стартиращи и разрастващи се предприятия, с която да се въведе необходимото им регламентиране и облекчаване на бизнес средата за тях.

Съветът на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) ще заседава на 21 февруари в Брюксел. На министрите ще бъде предоставена информация за последващите действия във връзка със заключенията на Съвета от 8 ноември 2016 г. „Критерии и процеси, водещи до създаването на списък на ЕС с юрисдикциите, неоказващи съдействие за данъчни цели“. Очаква се да бъде одобрен проектът на препоръки на Съвета по освобождаване от отговорност на Комисията по изпълнението на бюджета за 2015 г., както и насоките за бюджета за 2018 г. В дневния ред е включена за обсъждане директивата срещу избягване на данъци.

Правителството одобри и доклади за резултатите от заседанията на Съвета „Общи въпроси“ и „Правосъдие и вътрешни работи”, проведени в края на януари в Малта.

В рамките на заседанието на Съвета „Общи въпроси” Малтийското председателство представи своите приоритети за предстоящите шест месеца. Малта очертава като ключови въпроси миграцията и сигурността, по-нататъшно повишаване на конкурентоспособността па европейските икономики чрез по-добро функциониране на единния пазар, включително от гледна точка на дигитализацията и вътрешния енергиен пазар, и чрез откриване на нови работни места, социалното включване, по-нататъшно развитие на политиката на съседство на ЕС. Малта извежда като свой специфичен приоритет и устойчивото развитие на морския сектор. Дискусията бе фокусирана върху това как тези приоритети да се трансформират във видими за гражданите на ЕС резултати.

По темата „миграция” бе изтъкнато най-голямото предизвикателство за ЕС на настоящия етап – подобряване на защитата на външните граници на Съюза, запазването на единството на държавите-членки, практическото прилагане на принципа за солидарността и отчитане на тежестта, поемана от държавите-членки на предна линия. Изтъкнато бе, че ЕС има стратегически интерес да осигури устойчива стабилност, просперитет и сигурност в региона на Западните Балкани.

Основните дискусии на заседанието на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи” – част „Вътрешни работи”, бяха по реформата в Общата европейска система за убежище и бъдещето на оперативната съвместимост на информационните системи.

България подчерта необходимостта от силен контрол по границите и по-ефективна политика на връщане. Страната ни подкрепи подход за автоматично задействане на системата за разпределение на кандидати за международна закрила, което ще позволи незабавно да се окаже подкрепа на засегнатите държави-членки.

По втората тема беше постигнато съгласие да се работи за подобрено използване на биометрични данни, единен интерфейс за извършване на справки и въвеждане на общи стандарти за минималните проверки за сигурност.

България подкрепи тези предложения, но отново постави искането си за получаване на пасивен достъп до Визовата информационна система, както и намиране на ефективно решение по новата система „Вход/Изход”.

 

#Европейския съюз #ЕС #Екофин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"