Масови протести срещу СЕТА пред европарламента в Страсбург

Масови протести срещу СЕТА пред европарламента в Страсбург
Източник: Dnes.bg
A A+ A++ A

Противници на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение CETA между ЕС и Канада се събраха на протест пред входа на Европейския парламент в Страсбург, където днес европейските депутати трябва да гласуват окончателно по текста, предаде Франс прес, цитирана от БНТ.

Демонстрантите, облечени в бели гащеризони и с маски на устата, образуваха жива верига, през която трябва да се прекрачи, за да се влезе в Европарламента.

На издигнатите плакати имаше надписи: "Да кажеш "да" на СЕТА, това е да стъпчеш народа" и "Колкото повече настоявате, толкова повече се съпротивляваме".

На няколко метра встрани на тревна площ се люлееше надуваем Троянски кон с надпис "Стоп СЕТА".

Споразумението понякога се определя от неговите противници като Троянски кон на Съединените щати, който според тях ще позволи на американските многонационални компании да превземат европейския пазар.

Гласуването за СЕТА се очаква днес в 12 часа местно време (13 часа българско) след тричасови дебати в присъствието на европейската комисарка за търговията Сесилия Малмстрьом.

Споразумението се подкрепя, както изглежда, от мнозинството евродепутати, като противниците му се очертават леви партии и неправителствени организации, изтъкващи опасности за околната среда, здравето и европейското животновъдство.

Ако бъде прието, голяма част от СЕТА ще влезе временно в сила, още от април, докато бъде ратифицирано от всички национални и местни парламенти в ЕС, което ще отнеме години.

Текстът премахва 99 на 100 от митата и предвижда сътрудничество в социалната, санитарната и природозащитната сфера.

Утре в Европарламента ще говори канадският премиер Джъстин Трюдо, който се очаква да подчертае "особено прогресивния характер на споразумението", което е "пример за бъдещите търговски споразумения", според информация от неговия кабинет.

#CETA #ЕС #Канада #Страсбург

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"