Анкара поднови иска си към САЩ за екстрадицията на Гюлен

Анкара поднови иска си към САЩ за екстрадицията на Гюлен
Източник: Барикада
A A+ A++ A

Няма нужда от нови доказателства за престъпленията на Фетхуллах Гюлен, който трябва да бъде предаден на властите в Турция, Анкара подновява иска си към Америка за неговото екстрадиране, предаде Дарик.

По проблема имаше две официални изявления – от премиера Бинали Йълдъръм и от министъра на правосъдието Бекир Боздаг. „Анкара продължава да предприема всички необходими стъпки, за да постигне екстрадицията на главатаря на терористичната организация ФЕТО на Фетхуллах Гюлен, и се надяваме, че Вашингтон ще извърши конкретни действия в тази посока.

Не може главният виновник за кървавите събития в Турция /опита за военен преврат от 15 юли м.г./ спокойно да си живее в едно ранчо в Пенсилвания. Това е неприемливо за Анкара, ние и по-рано уведомявахме властите в САЩ, че именно той планира и предприе опита за преврат“, заяви Йълдъръм на редовното заседание на парламентарната група на управляващата ПСР.

Преди това заседание правосъдният министър Боздаг съобщи пред журналисти, че веднага след идването на Тръмп на президентския пост, ведомството е изпратило в САЩ нови доказателства за престъплението на Гюлен и няма нужда от събиране на повече. „В най-близките дни ще имам възможност да обсъдя по телефона или в лична среща с новия министър на правосъдието в Америка въпроса за екстрадицията на Гюлен и участниците във ФЕТО обратно в Турция.

Ние считаме, че няма нужда от повече доказателства за Гюлен. Преди време изпратихме огромно досие, което съдържа факти, достатъчни за екстрадирането му, на базата на споразумението за подобни действия между САЩ и Турция“, заяви Боздаг.

#Турция #Фетхуллах Гюлен #Бинали Йълдъръм #Бекир Боздаг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »