Граждани вече подават жалби за кражба на лични данни в подписките на партии за предстоящите избори

Граждани вече подават жалби за кражба на лични данни в подписките на партии за предстоящите избори
БГНЕС
A A+ A++ A

Граждани вече са подали 4 жалби за неправомерно ползване на техните данни в подписките на партиите за предстоящите избори.

На последния вот - през ноември, бяха подадени 220 жалби за кражба на лични данни. Нито едно от делата обаче още не е влязло в съда. Едва на 50 от тях са направени графологични експертизи.

На 10 октомври миналата година репортер на bTV откри името си в списъка на един инициативен комитет за референдума, без да се е подписал в него. 4 месеца сравнителният материал към жалбата не е върнат в комисията за защита на лични данни. Това значи, че не е направена графологична експертиза и няма доказателство за приключване на случая.

Оказва се, че института по криминалистика и криминология приема материалите за графологични експертизи на добра воля - без заплащане. Там е подаден сравнителен материал по 50 от жалбите. Останалите хора или са се отказали, или материалите са се загубили по пътя.

„В рамките на 100 хиляди лева бихме могли да разрешим проблема за всеки един вид избор”, посочва Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни.

Трябва да има първо по-сериозни санкции за виновните лица, които са допуснали това да се случи и може би да се въведат допълнително изисквания в изборното законодателство за събирането на тези подписки, посочва Камелия Нейкова от ЦИК.

Срещата на ЦИК и Комисията за защита на личните данни със служебния министър, който отговяря за изборите вероятно ще бъде утре. Графологичните експертизи за част от жалбите от предишните избори ще трябва да се обработят до месец и половина. Това означава, че тези, които са използвали чужди данни биха могли да го направят и на 26 март. 

#кражби #лични данни #партии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »