Слабо понижение на долара преди показанията на шефа на Фед пред американските сенатори

Слабо понижение на долара преди показанията на шефа на Фед пред американските сенатори
Източник: Четвърта-власт.онлайн
A A+ A++ A

Щатският долар отстъпва позиции спрямо останалите основни валути с изключение на британската лира, тъй като инвеститорите са в нервно очакване на предстоящите по-късно днес показания на президента на Фед - Джанет Йелън пред Сенатската банкова комисия, предаде БНР.

Г-жа Йелън ще представи редовния шестмесечен доклад за лихвена политика на Федералния резерв пред Банковата комисия на Сената (от 17:00 ч.), като утре ще повтори своите показания пред Бюджетната комисия на Конгреса. Инвеститорите ще следят внимателно дали тя ще потвърди, че икономическите условия в САЩ оправдават прогнозите на американските централни банкери за трикратно увеличение на основната лихва в страната с по 0,25 процентни пункта до края на годината.

Известно негативно влияние върху "зелените пари" оказва и новината от снощи за подадената от Майкъл Флин оставка като съветник по националната сигурност на президента на САЩ с оглед на подозрения, че той е обсъждал възможността за вдигане на американските санкции, наложени на Русия, преди Доналд Тръмп да влезе в Белия дом. Оставката на Флин сякаш подчертава непредсказуемостта на новата американска администрация, което не изглежда в подкрепа за щатската валута.

Общият индекс на долара спрямо останалите шест основни валути се понижава с 0,2% към 100,78 пункта, отстъпвайки от вчерашен триседмичен връх около 101,10 нивото.

"Зелените пари" се понижават с 0,35% към двудневно дъно от 113,25 японски йени, като в същото време еврото поскъпва предпазливо от вчерашно триседмично дъно около 1,0592 долара към 1,0630 нивото. Щатският долар губи част от завоюваните си позиции и спрямо швейцарския франк, австралийския и канадския долари.

В същото време британската лира се намира под натиск от продажби на валутния пазар, включително и спрямо щатския долар, тъй като данни за инфлацията в Обединеното кралство не оправдаха прогнозата на финансовите пазари. Британската инфлация нарасна през януари до две и половина годишен връх от 1,8%, но при очаквания за още по-солиден растеж с 1,9 на сто, докато основната инфлация (изключвайки цените на храни и енергия) запази ноемврийското темпо на растеж от 1,6% при очаквания за повишение с 1,8 на сто. Това по-сдържано повишение на инфлацията може да попречи на Английската централна банка да прибегне до по-скорошно повишение на основната британска лихва.

Британската лира се понижава в рамките на деня с около 0,4% към 1,2478 долара, като веднага след по-ниските инфлационни данни падна дори за кратко до двудневно дъно около 1,2442 нивото, докато еврото отскочи с 0,7% от сутрешно 6-седмично дъно от 0,8454 паунда към двудневен връх около 0,8529 нивото.

#Джанет Йелън #долар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"