Край Созопол изникнал къмпинг, маскиран като място за орнитолози

Край Созопол изникнал къмпинг, маскиран като място за орнитолози
БТВ
A A+ A++ A

Край Созопол е изникнал незаконен къмпинг в горска местност, замаскиран като място за наблюдение на птиците. Върху 17 дка, защитен от застрояване горски терен, в последните години изникват десетки каравани, навеси и тоалетна, съобщава бТВ.

Директорът на регионалната дирекция по горите в Бургас Венелин Радков разказа, че първоначално през 2013 г. е установено, че теренът е незаконно заграден. "Частни горски територии не могат да се ограждат съгласно Закона за горите. Въпреки нашите актове и наказателни постановления, оградата не се маха", призна той, пише iNews.bg.

Междувременно собственикът на имота поискал да разположи на него 4 дървени навеса, 15 каравани и екотоалетна, с цел наблюдение на прелета на птиците през пролетта и есента.

"Има едно условие – без да се включват към техническата инфраструктура вода и ток", уточни Радков. Телевизията обаче показва, че на терена има прокарани и ток, и вода.

Проверка на Комисията за защита на потребителите (КЗП) е излязла със становище, че на мястото не се извършва туристическа дейност, но е отбелязала, че то се използва за паркинг срещу 5 лв. на денонощие.

Миналото лято е бил направен опит да бъде узаконен къмпинга, но община Созопол е отказала с мотива, че той е в горска територия.

"Какъв е проблемът да бъде къмпинг? Било е винаги къмпинг", казва от своя страна собственикът на терена Георги Стриков. Той е убеден, че мораториумът ще падне и прави сравнение с това "човек да си купи апартамент и малко след това държавата да му каже, че му налага мораториум".

Проблемите идват от това, че преди началото на летния сезон все още няма регламент за къмпингуването на българското Черноморие. Въпросът беше оставен за следващия парламент. Именно липсата на правила ражда и куриози като караваните, разположени на територията на бившия къмпинг "Златна рибка” в община Созопол с основание, е място за наблюдение на прелитащите птици.

"Подобен договор не е трябвало да се подписва, защото е ясно, че се заобикаля закона", коментира по бТВ Георги Николчев от Българската асоциация на собствениците в туризма и съветник на служебния премиер Огнян Герджиков.

Николчев обясни, че служебният министър на туризма Стела Балтова е поискала информация от общините за незаконните постройки по морета. Засега информацията не е обобщена, но само на Слънчев бряг са установени около 1000 незаконни обекта, каза той.

 

#къмпинг #Созопол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"