Левицата във Франция на път да спечели пълно мнозинство в парламента

Левицата във Франция на път да спечели пълно мнозинство в парламента
Парламентарната десница, която се представи добре на първия тур с 34,1%, би трябвало да постигне достоен резултат, според сондажите. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Резултатите от втория тур на парламентарните избори във Франция на 17 юни ще определят дали Социалистическата партия на президента Франсоа Оланд ще получи необходимото мнозинство, за да приложи своята програма.

Вотът обаче може и да узакони завръщането на крайната десница в Националното събрание, предаде БГНЕС, цитирайки АФП.

Гласуването започна в 8:00 часа местно време и ще продължи до 20 часа в големите градове.

Ще бъдат избрани 541 депутати, като 36 вече бяха избрани на първия тур на 10 юни, белязан от голям процент въздържали се – 42,7%.

Близо месец и половина, след като победи Никола Саркози, Франсоа Оланд ще си осигури и силно мнозинство в парламента.

Той изглежда ще спечели дори абсолютно мнозинство, което ще му развърже ръцете и няма да му се наложи да се коалира с еколозите и радикалната левица.

Повечето проучвания на общественото мнение дават на Социалистическата партия и няколко малки съюзнически формации повече от 289 депутатски кресла от общо 577 в Националното събрание.

На първия тур социалистите и различни леви партии получиха 34,4% от гласовете, еколозите 5,4%, а радикалната левица – 6,9%.

След като социалистите контролират вече Сената, повечето региони и големи градове, едно абсолютно мнозинство в Националното събрание би позволило на президента Франсоа Оланд спокойно да изпълни предизборните си обещания - от данъчната реформа до индустриалното възстановяване.

Освен това той ще получи възможността да предприеме непопулярни мерки, които може да се наложат със задълбочаването на дълговата криза, за да спази ангажимента на Франция да свали обществения си дефицит под 3% от БВП през 2013 г.

Парламентарната десница, която се представи добре на първия тур с 34,1%, би трябвало да постигне достоен резултат, според сондажите.

Ръководителят на Съюза за народно движение Жан-Франсоа Копе призова избирателите да не слагат „всичките си яйца в една социалистическа кошница, защото цената, която ще платят, ще бъде трагична за страната".

С историческия си резултат на президентските избори от 17,9% и с 13,6% на първия тур на парламентарните избори, крайнодесният Национален фронт може да направи голямото си завръщане в Националното събрание с трима или четирима депутати.

Неговата лидерка Марин льо Пен има шансове да спечели в северната община Енен-Бомон.

#Франция #парламентарни избори #Национално събрание #Франсоа Оланд #Никола Саркози #Социалистическа партия #Марин Льо Пен #дефицит #дългова криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »