Съдът в Търново намали присъдата на 19-годишния студент, убил работник по непредпазливост

Съдът в Търново намали присъдата на 19-годишния студент, убил работник по непредпазливост
Източник: Янтра
A A+ A++ A

Апелативният съд във Велико Търново измени присъда на Окръжната инстанция в старата столица, като намали размера на наложеното наказание на подсъдимия Николай Белчев. Затвор от 5 г. постанови за Белчев от Горна Оряховица Окръжният съд във Велико Търново през октомври миналата година, пише Труд.

19-годишният младеж бе осъден за убийството на работника Петко Петков, потресло града на 29 март 2015 г. Пред състава на първата инстанция, Белчев призна вината си и делото бе гледано по съкратената процедура.

Трупът на Петко Петков бе намерен в ранните часове на 29 март 2016 г в лoквa кpъв нa тpoтoapa нa yл. “Отeц Пaиcий”, нa oкoлo 50 м oт oгpaдaтa нa бoлницaтa. Според обвинителния акт, той е починал вследствие на средна телесна повреда, а обвинението срещу Белчев бе за причинена по непредпазливост смърт. Във фаталната сутрин Белчев, който се връщал с компания от дискотека, видял също прибиращия се от купон Петко и без причина му нанесъл удар с юмрук. Мъжът паднал и разбил главата си.

Със същата присъда, Николай Белчев е осъден и да заплати на близките на убития сумата от 120 000 лева обезщетение.

Присъдата беше обжалвана от защитата на Белчев, като въззивната инстанция е решила да намали наказанието на подсъдимия от 5 на 3 години затвор. Мотивите са чистото съдебно минало на Николай Белчев, фактът, че е студент, младата му възраст – на 20 г. към момента на извършване на престъплението, както и изразено разкаяние за извършеното.

По отношение на гражданско-осъдителната част, присъдата на Окръжен съд – Велико Търново е потвърдена изцяло. Решението на Апелативен съд – Велико Търново подлежи на протест и обжалване пред Върховния касационен съд в 15- дневен срок.

#Велико Търново #Петко Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »