Евростат отчете слаб икономически растеж в Европа за последното тримесечие на 2016 година

Евростат отчете слаб икономически растеж в Европа за последното тримесечие на 2016 година
Източник: Frognews
A A+ A++ A

Икономическият растеж в еврозоната и в целия ЕС през последното тримесечие на предходната година остана на нивата от третото тримесечие при предварителна оценка на Евростат за известно ускоряване на икономическата експанзия, показват ревизирани надолу данни на европейската статистика, предаде БНР.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната нарасна през четвъртото тримесечие с 0,4% спрямо третото тримесечие, когато също беше отчетен растеж от 0,4% и при предварителни данни на Евростат за по-добър растеж от 0,5 на сто. На годишна база темпото на растеж на БВП на 19-те страни от единния валутен блок се забави през последното тримесечие на 2016-а до 1,7% от 1,8% три месеца по-рано и далеч под експресната оценка на официалната статистика за ускоряване на икономическия растеж до 2 на сто.

В същото време Евростат обяви низходяща ревизия и на данните за икономическия растеж в целия Европейски съюз. През периода октомври - декември БВП на ЕС нарасна с 0,5% спрямо третото тримесечие, когато икономиката се разшири с аналогично темпо и при предварителна оценка за растеж от 0,6 на сто. На годишна база европейската икономика се разшири през последните три месеца на миналата година с 1,8% при предварителни данни на Евростат за запазване на темпото на растеж от 1,9%, отчетено през третото тримесечие.

Днешните макар и ревизирани надолу данни показват, че икономическият растеж в ЕС и в частност в еврозоната остава относително стабилен през втората половина на 2016-а година въпреки серията шокове за бизнес и потребителското доверие, включващи британския вот за излизане от ЕС и терористичните атаки в Германия, Франция и Белгия.

Очаква се европейската икономика да запази стабилното темпо на растеж и през настоящата година, което сякаш се потвърждава от оповестените в понеделник "зимни" икономически прогнози на Европейската комисия. ЕК повиши слабо своите прогнози за растежа на БВП на еврозоната през 2017-а година до 1,6% и на целия ЕС до 1,8% спрямо "есенните" прогнози за растеж съответно с 1,5% и с 1,7 на сто.

Мнозинството икономисти и анализатори обаче предупреждават, че несигурността относно бъдещите търговски отношения с Великобритания и САЩ, както и рисковете за засилване на антиевропейските настроения преди ключовите избори в Германия, Франция и Холандия могат да навредят на потребителските разходи и корпоративните инвестиции, навреждайки по този начин на икономическата експанзия на стария континент. В същото време, нарастването на енергийните цени и респективно на инфлацията могат да ограничат разходите на европейските домакинства за други стоки и услуги, ако междувременно няма съществено повишаване на заплащането на труда.

На фона на по-слабите от очакваното данни за икономическия растеж в Европа през последното тримесечие на миналата година, БВП на България нарасна в края на 2016-а година с 0,9% на тримесечна и с 3,4% на годишна база, според оповестени по-рано днес данни на Националния статистически институт. Това нарежда нашата страна на престижното второ място по темпове на икономическа експанзия сред всички членки на ЕС, като тя е изпреварена единствено от Румъния, където БВП се повиши с 1,3% на тримесечна и с цели 4,8 на сто на годишна база.

#ЕС #БВП #Евростат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »