Столтенберг: Търсим тясно сътрудничество с Румъния и останалите страни в югоизточната част на Алианса

Столтенберг: Търсим тясно сътрудничество с Румъния и останалите страни в югоизточната част на Алианса
Източник: България 24
A A+ A++ A

Европейските държави от НАТО и Канада са увеличили с 3,8% разходите си за отбрана, обяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, предаде БНР.

"Това е значително повече, отколкото предвиждахме първоначално. По груби сметки става дума за 10 милиарда долара повече за нашата отбрана. Сумата е значителна, но е жизненоважно да продължим със същото темпо", допълни Столтенберг.

Той потвърди, че Алиансът планира допълнително увеличаване на военното присъствие в региона на Черно море. "В момента сме в процес на увеличаване присъствието ни в рамките на многонационална бригада, под домакинството на Румъния. Търсим и други елементи за подсилване на присъствието в Черноморския регион и Румъния. Направихме множество посещения на пристанища, работим в тясно сътрудничество с Румъния и останалите страни в югоизточната част на Алианса".

Приносът на отделните съюзници ще бъде тема на разговорите утре и вдругиден на редовна среща на военните министри от НАТО, на която за първи път ще участва новият секретар по отбраната на САЩ  Джеймс Матис. Американският Сенат е сред 4-те парламентарни институции в Алианса, които още не са ратифицирали протокола за пълноправното членство на Черна гора в НАТО, стана ясно още от Столтенберг:

"Комисията по външни работи вече даде подкрепа, но не мога да говория от името на Сената на САЩ, който суверенно решава, както и останалите парламенти на държавите-съюзници. Мисля, че като цяло с вървим по план и скоро Черна гора ще бъде пълноправен член".

#НАТО #Канада #Йенс Столтенберг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"