България е произвела над 120 млн. литра вино за 2016 г.

България е произвела над 120 млн. литра вино за 2016 г.
Източник: Bgnow.eu
A A+ A++ A

България е произвела 128 милиона литра вино през 2016 година, като очакванията са да бъдат изнесени над 62 милиона литра. Това съобщи в Плевен служебният министър на земеделието и храните проф.д-р Христо Бозуков, предаде БНТ.

Той посочи, че неслучайно на празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан е в Института по лозарство и винарство в Плевен, защото с това иска да даде знак за по-тясна връзка на производителите с българската наука.

Министърът заяви, че метеорологичните условия не са били много благоприятни за лозите и вероятно ще има известен процент измръзвания. Надяваме се това да не се отрази съществено на реколтата, защото тя не зависи само от времето, а и от обработките - от опазването на лозята от болести и неприятели, коментира той.

На журналистически въпрос проф. Бозуков заяви, че ревизията в земеделското министерство тече и до края на месеца ще има резултати, като не пожела да коментира подробности предварително. Той посочи, не целта на земеделското министерство е всички сектори на функционират нормално и засега той не вижда някакви проблеми в тази посока.

Министърът участва в ритуала по зарязване на лозята в научно-производствената база на института в местността Томовското. Празника на института уважиха областният управител на Плевен Ралица Добрева, кметът Георг Спартански, председателят на общинския съвет Мартин Митев, много специалисти, лозари и винари от страната. 

#Плевен #Христо Бозуков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »