Световната банка увеличава помощта за банковата система на България

Световната банка увеличава помощта за банковата система на България
Несигурността на пазарите започва да увеличава риска за развиващите се икономики. Вторичните ефекти правят живота по-труден за всички, предупреди директорът на Световната банка Робърт Зелик. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Световната банка увеличава помощта си за банковата система на България в опитите си да предотврати недостиг на кредити в Югоизточна Европа, заяви ръководителят на международната финансова институция Робърт Зелик.

В интервю за лондонския вестник „Обзървър", цитиран от БГНЕС, Робърт Зелик каза, че дълговият проблем в Европа може да удари и периферните страни и развиващите се икономики.

Защитни мерки се предприемат и за търгуващи с Европа държави от Северна Африка и франкофонските страни от Западна Африка.

„Несигурността на пазарите започва да увеличава риска за развиващите се икономики. Вторичните ефекти правят живота по-труден за всички и Световната банка се концентрира върху проекти, които да продължат с подходящите инвестиции, както и да защитим най-слабите, ако има втора глобална криза," обясни Робърт Зелик.

Директорът на Световната банка, който напуска поста си в края на юни след приключването на 5-годишния му мандат, каза, че ще предупреди лидерите на Г-20 срещата им в Мексико в понеделник, че Европа заплашва да повтори ефекта от рухването на банка „Лемън Брадърс" през 2008 г. и да предизвика втора глобална криза с тежки последици за развиващите се държави.

„Призовавам тези страни да се готвят за последиците от критични събития в еврозоната," допълни американецът по повод парламентарните избори в Гърция.

„Европа може би ще успее да се измъкне полека от всичко това, но рисковете се увеличават. Съветвам развиващите се държави да се подготвят да несигурността, идваща от еврозоната и финансовите пазари, като избягват трупането на краткосрочни дългове и да обърнат внимание на това, което ще им донесе дългосрочен растеж - инфраструктурата и човешкия капитал," продължава Робърт Зелик.

Той посочи още, че се тревожи, че продължаващата криза вече засилва натиска за въвеждане на протекционизъм и икономически национализъм.

„Кризата не е само икономическа, но и политическа. Трябва да гарантираме пазарите да останат отворени и да не допускаме пълзящия протекционизъм. Забелязваме, че все по-често се използват търговски ограничения," коментира още Робърт Зелик.

#Робърт Зелик #Световна банка #банкова система #Европа #Северна Африка #еврозона #Гърция #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"