Македония притесни Външно министерство с нови антибългарски прояви

Македония притесни Външно министерство с нови антибългарски прояви
Опозицията обвини управляващите и в опит да се маргинализира ролята на партизанското движение от Втората световна война чрез смяната на улицата, носеща името на убития партизанин Стив Наумов. Снимка: virtualtourist.com
A A+ A++ A

Министерството на външните работи на България изрази безпокойство от новите остри спорове, разразили се в Македония през последните дни относно ролята и мястото на легендарните личности на ВМРО Тодор Александров и Иван Михайлов.

„За съжаление, за пореден път на публични прояви в Скопие бе употребено името на България и българите в негативен контекст. Загрижени сме от подобни действия в съседна Република Македония," се посочва изявление на МВнР по повод на последните антибългарски прояви в Македония.

Според външното ведомство те противоречат на основни европейски принципи и норми на политическо поведение, демонстрират стереотипи от миналото и са в разрез със стремежа на македонското общество да споделя европейски ценности и да се присъедини към общото европейско семейство.

Повод за възобновяването на споровете около легендарните за ВМРО Тодор Александров и Иван Михайлов този път бе решението на Столичния общински съвет част от централните улици в града да бъдат преименувани, а една от тях да носи името и на Тодор Александров, съобщава БГНЕС.

При гласуването в Общинския съвет съветниците от опозиционния Социалдемократически съюз започнаха да скандират „Бугари, Бугари".

Според тях представителите на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ се опитват да „легитимират пробългарското движение в страната".

Опозицията обвини управляващите и в опит да се маргинализира ролята на партизанското движение от Втората световна война чрез смяната на улицата, носеща името на убития партизанин Стив Наумов.

Улицата вече ще се казва Филип II. Според запознати обаче истинската причина за преименуването се криела във факта, че на тази улица в бъдеще ще се намира сградата на строящото се в момента в античен стил Министерство на външните работи.

По този начин властите в Скопие искали да ядосват Атина всеки път, когато ще се налага те да изпращат официална кореспонденция до Македония.

На обвиненията на опозицията, че властите се опитват да българизират улиците, съветниците на ВМРО-ДПМНЕ отговориха, че бащите на убитите партизани през 1941-44 г. в Република Македония всички до един са били българи.

Пресата е изпълнена с остри коментари и спорове, а в парламента вървят бурни дебати и призиви за спиране на досегашната политика, която изолира Република Македония и на практика блокира членството й в ЕС и НАТО.

#Македония #Гърция #България #ВМРО #Тодор Александров #Иван Михайлов #ВМРО-ДПМНЕ #ЕС #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »