Либия потвърди – не дава Сейф ал-Ислам на Хага

Либия потвърди – не дава Сейф ал-Ислам на Хага
Главният прокурор на Международния наказателен съд Луис Морено-Окампо все пак не пожела да се срещне със задържания Сейф ал-Ислам. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Либия отново потвърди позицията си, че няма да предаде сина на бившия лидер на страната Муамар Кадафи Сейф ал-Ислам на Международния наказателен съд (МНС) в Хага.

Това правосъдният министър в преходното правителство Мохамед ал-Алагуи заяви по време на срещата си с главния прокурор на МНС Луис Морено-Окампо в Триполи, предаде АФП.

Окампо пристигна в столицата Триполи във вторник, за да проведе разговори с представителите на Преходния национален съвет (ПНС) относно юрисдикцията по делата срещу Сейф ал-Ислам и началника на разузнаването на Кадафи Абдула ал-Сенуси.

Двамата са издирвани от съда за престъпления срещу човечеството.

„Накратко, ние няма да го предадем“, категоричен е Алагуи.

Сейф ал-Ислам беше заловен в събота, след като се укрива три месеца. Още тогава Либия заяви, че не иска да го предава на Международния съд в Хага, а в неделя ПНС гласува и одобри това решение.

Луис Морено-Окампо съобщи, че не смята да се среща със сина на Кадафи по време на визитата си.

Сейф ал-Ислам е задържан в планинското градче Зинтан, на около 170 км югозападно от Триполи.

#Либия #Хага #Международния наказателен съд #МНС #ПНС #Преходен национален съвет #Муамар Кадафи #Хага #Сейф ал-Ислам #Луис Морено-Окампо #главен прокурор #Мохамед ал-Алагуи #министър на правосъдието #Триполи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »