Чехия и Гърция отиват на 1/4-финал след неочаквани резултати

Чехия и Гърция отиват на 1/4-финал след неочаквани резултати
Йоргос Карагунис сътвори чудото за Гърция в продължението на първото полувреме. Снимка: uefa.com
A A+ A++ A

Отборите на Чехия и Гърция стигнаха до четвъртфиналната фаза на Евро 2012 след победи с 1:0 съответно над Полша и Русия.

Успехът изведе Чехия на първо място в класирането в Група А, въпреки трагичното начало на първенството със загуба с 1:4 от сочения за фаворит отбор на Русия.

3-те точки на Гърция от мача срещу Русия я класираха на второ място в групата, а малко очакваната победа прекрати участието на „Сборная” на Евро 2012.

На Националния стадион във Варшава Гърция направи немислимото, след като преди последния кръг в груповата фаза постигна най-слаб резултат сред преките си съперници – последно място само с 1 точка, но все пак рано спъна лидера на Група А Русия по пътя към шампионската титла.

В ключовия двубой Фернандо Сантош заложи на стабилна отбрана, а попадението дойде секунди преди последния съдийски сигнал на първата част, когато руският страж Вячеслав Малафеев не успя да улови топката след диагоналния удар на Йоргос Карагунис.

През второто полувреме Гърция почти удвои преднината пред сериозния съперник, но Константинос Кацуранис уцели гредата и интригата в групата остана заплетена до последните минути на срещата.

Младата звезда на „Сборная” Алан Дзагоев, който отбеляза два гола за победата на Русия над Чехия и единственото попадение за равенството с Полша, пропусна да се превърне в герой за тима и феновете, като не успя да вкара след центриране на Андрей Аршавин.

Така Русия и Гърция завършиха с равен брой точки – 4 с по една победа, едно равенство и една загуба в груповата фаза, но загубата в прекия двубой елиминира фаворита от Евро 2012.

Истински фурор предизвика Чехия, която излеза като победител от груповата фаза, въпреки обезкуражаващото начало на Евро 2012.

Отборът на Михал Билек отбеляза в 72-та минута чрез Петер Ирачек, който отбеляза в 3-тата минута за победата срещу Гърция.

С поражението от Чехия домакините от Полша останаха последни с 2 точки, извоювани с две равенства.

Проливният дъжд не охлади емоциите от ключовия сблъсък, в който Полша се хвърли с всички сили. Натискът им продължи през първите 30 минути на двубоя, но без резултат в мрежата на Петр Чех.

Играчите на Чехия се амбицираха и през втората част демонстрираха превъзходство, като на няколко пъти затрудниха вратаря на Полша Пжемислав Титон преди попадението в 72-та минута.

Полша успя да изправи на нокти съперника чак в заключителните секунди на 4-минутното продължение, когато Якуб Блашичковски стреля, а футболист на Полша направи почти нереално спасяване.

На четвъртфиналите Чехия ще играе срещу втория в класирането в Група B, който ще бъде излъчен в двубоите в неделя, на 21 юни на Националния стадион във Варшава.

Ден по-късно Гърция ще срещне лидера в Група B на „ПГЕ Арена” в Гданск. Както се очертава, това ще бъде Германия, но пък развръзката в Група А показа, че не можем да се доверяваме на вероятностите.

#Евро 2012 #футбол #Група А #Чехия #Гърция #Русия #Полша

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Евро 2012
Последно от Евро 2012

Всички новини от Евро 2012 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"