Мачовете на 16 юни: Сблъсъкът на истината между Чехия и Полша

Мачовете на 16 юни: Сблъсъкът на истината между Чехия и Полша
Авторът на първото попадение на Евро 2012 пак ще бъде на върха на атаката на Полша. Снимка: uefa.com
A A+ A++ A

Заедно с двубоя между Гърция и Русия – последния и първия в класирането в Група А на Евро 2012, в 21:45 на Общинския стадион във Вроцлав започва и мачът на истината между Чехия и Полша, в който ще бъде излъчен вторият четвъртфиналист, ако Гърция не направи неочакван фурор.

Домакините от Полша се представят стабилно, но не и изключително с две равенства от 1:1 както срещу фаворита Русия, така и срещу почти сигурния изпадащ Гърция.

Чехия пък победи Гърция с 2:1 след драматичната загуба от Русия с 1:4 в първия си мач на Евро 2012.

Първият гол срещу елините на Петър Ирачек в 14 секунда на третата минута е третият най-бърз в историята на Европейското първенство по футбол.

Освен това играчите на Михал Билек подобриха и друг рекорд – те реализираха две попадения в рамките на първите 6 минути, а никой друг европейски финалист не беше отбелязвал два пъти преди 14-тата минута.

Чехия сякаш се реваншира за антирекорда, който постави със загубата от Русия – най-лошата в историята на отбора, която повтори загубата с 1:4 от Бразилия през 1970 г., когато обаче държавата беше част от Чехословакия.

Така със своите 3 точки Чехия изпреварва в класирането Полша, която има само 2 и трябва да търси единствено победа в днешния двубой, докато дори равенство би пратило Чехия на четвъртфинал при победа за Русия в другата среща.

Новата история на съперничеството между двата отбора обаче дава предимство на домакините, които са спечелили 3 от последните 4 двубоя.

„Дружина полска” влиза в сблъсъка с Чехия със самочувствието, че няма загуба в последните си осем мача.

Вратарят Войчех Шчесни отново е на разположение, след като изтърпя наказание и не игра срещу Гърция след мача с Русия.

На върха на атаката на Полша вероятно отново ще е Роберт Левандовски, който отбеляза първото попадение на Евро 2012 в откриващия мач срещу Гърция.

Преди изравнителния гол на Димитрис Салпингидис тогава Полша постигна национален рекорд от 512 минути без гол в мрежата си.

Победа и кладиране на четвъртфинал на първенството ще означава повече от блестящо представяне за селекционера Франтишек Шмуда, който ръководи националния отбор в официална среща за първи път от назначаването си през 2009 г. в мача срещу Гърция.

Наставникът на Чехия Михал Билек е силно притеснен от травмите на двете големи звезди в селекцията – Томаш Росицки, който има проблеми с ахилесовото сухожилие, и Петр Чех, чието рамо пострада в двубоя срещу Гърция.

Лекарят на тима дава надежда, че и двамата ще излязат като титуляри срещу Полша.

Въпреки че никой финалист на Евро 2012 не бива да се подценява, Русия остава по-вероятният победител в двубоя срещу Гърция на 16 юни, така че интригата в двубоя между Чехия и Полша се нажежава още повече.

#Евро 2012 #Полша #Чехия #Гърция #Русия #Роберт Левандовски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Евро 2012
Последно от Евро 2012

Всички новини от Евро 2012 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"