Мачовете на 16 юни: Първенецът Русия среща последния в групата Гърция

Мачовете на 16 юни: Първенецът Русия среща последния в групата Гърция
Последната приятелска среща между Русия и Гърция на 11 ноември 2011 г. завърши 1:1, но равенството е традиционно за неофициалните мачове между двата тима. Снимка: uefa.com
A A+ A++ A

В мачовете между Гърция и Русия, Чехия и Полша на 16 юни в Група А ще се излъчат първите четвъртфиналисти на Евро 2012.

Двете срещи са с начален час 21:45, а българските зрители ще могат да гледат пряко по БНТ1 двубоя между последния в групата – Гърция, и лидера в класирането Русия.

Двата отбора излизат един срещу друг на терена на Националния стадион в полската столица Варшава, а мачът е поверен на шведския съдия Йонас Ериксон.

За да се класира на четвъртфиналите, Русия може да си позволи равенство, дори и загуба с по-малко от 6 гола срещу Гърция. Отборът обаче ще се стреми към победа, за да завърши първи в класирането и да избегне среща с най-вероятния първенец на Група B Германия в следващата фаза.

„Сборная” е на първо място във временното класиране в Група А след безапелационна победа с 4:1 над Чехия в първия мач от Евро 2012 и последвало равенство 1:1 срещу домакините от Полша.

След равенството 1:1 с Полша и загубата с 1:2 от Чехия, Гърция се нуждае от чудо, за да се класира по-нататък – например победа над Русия с поне 2:0 и нулево равенство в между Чехия и Полша.

В последните си 7 мача елините са отбелязвали само по едно попадение, като един-единствен път минималната преднина им е донесла победа.

Русия обаче е побеждавала Гърция във всичките им 4 мача на Европейски първенства и ще направи всичко възможно да продължи тази серия.

Двата отбора се срещаха в груповите фази на последните два форума на Стария континент през 2008 г. и 2004 г., а Русия победи Гърция в двата мача от квалификациите за Евро 1996.

Елините обаче се представят много по-добре срещу Русия на Световни първенства, където регистрира победа и равенство в два мача през 1993 г. Всички приятелски срещи между двата отбора са завършвали с равенства.

Европейският шампион от 2004 г. влиза в мача срещу Русия с много хъс за победа. Португалският наставник на Гърция Фернандо Сантош отново ще разчита на Сократис Папастатополус, който изтърпя един мач наказание.

Титулярният вратар Костас Халкиас пък се контузи в срещата срещу Чехияи вероятно на негово място ще излезе резервата Михалис Сифакис.

Капитанът на тима – 35-годишният ветеран Йоргос Карагунис, ще изравни рекорда на Теодорос Загоракис от 120 участия с националната фланелка и се надява това да стане с победа.

Настроението в лагера на „Сборная” също е приповдигнато след добрата игра на отбора в предишните два мача на Евро 2012. Според селекционера Дик Адвокаат възпитаниците му показват най-красивия футбол на първенството.

Дългата серия от 16 мача без загуба също допринася за високото самочувствие на „Сборная”. Холандският специалист няма да прави промени сред титулярния състав от мача срещу Полша за двубоя срещу Гърция.

Първите „последни” мачове в груповата фаза на Евро 2012 обещават изненади. Освен най-вероятният четвъртфиналист Русия, която е сочена за един от фаворитите на шампионата, в следващата фаза на турнира ще се класира и отбор, върху който не тежат толкова големи очаквания за титла, но който ще трябва да прояви истински героизъм срещу евентуалния бъдещ съперник Германия.

#Евро 2012 #футбол #Русия #Гърция #Чехия #Полша #Група А #четвъртфинал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Евро 2012
Последно от Евро 2012

Всички новини от Евро 2012 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"