Борисов: Ветото на президента е шанс за доброто на България

Борисов: Ветото на президента е шанс за доброто на България
"Ветото е още един шанс да се постигне най-доброто в горския сектор за България и нейните граждани," смята премиерът. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ветото, което президентът Росен Плевнелиев наложи на Закона за горите е шанс за постигане на най-доброто за България, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

"Ветото е още един шанс да се постигне най-доброто в горския сектор за България и нейните граждани," заяви премиерът, цитиран от правителствената пресслужба.

"Философията на промените в този закон беше да се даде шанс за икономическо развитие на малките планински общини, чрез създаване на работни места и повишаване доходите на хората там, да се гарантира развитието на ски туризма и утвърждаването на България като привлекателен зимен център, заедно с предимствата ни като лятна туристическа дестинация.

По гласуваните от Парламента текстове представителите на екологичните организации изразиха възражения, които бяха посочени като повод за протести в столицата. Те се случиха след самото приемане на закона и за това възможността да се направят промени на този етап са ограничени," допълни Борисов.

"Следвайки интересите на гражданите и с грижа за опазването на българската природа лично се ангажирах с политическите решения за отмяна на закона за ГМО и АКТА, за отказ от изграждането на петролопровода Бургас - Александруполис, на АЕЦ "Белене", на проучванията и добива на шистов газ на територията на страната. Винаги съм настоявал и за стриктно съобразяване със законите при изграждането на жизненоважните за страната ни инфраструктурни обекти," отбеляза премиерът.

„При всеки сигнал от страна на граждански и екологични организации провеждам активен диалог и се съобразявам с техните аргументи. Така и с последните промени в Закона за горите диалогът върви с разбирателство и установява общите ни разбирания за националните и гражданските интереси, за което им благодаря. Приехме общи текстове по три от четирите техни възражения и в момента обсъждаме и четвъртия," посочи той.

„Призовавам народните представители да разгледат и проведат по всеки член от Закона за горите задълбочено обществено обсъждане и да гласуват, като вземат предвид становищата на общините, екологичните организации и всички заинтересовани страни в този процес. Убеден съм, че законите не се променят просто заради самата промяна, а за по-доброто бъдеще на страната и нейните граждани," каза още министър-председателят.

На следващото заседание на МС той ще разпореди на министрите да следват закона и да внасят предложения и законопроекти само след проведени задълбочени публични обсъждания и след като лично са се запознали с мнението на всички заинтересовани страни и са докладвали за тях.

"Като се отнасям с уважение към правото на всеки българин да изразява публично мнението си за управлението на страната и за мен, съм разпоредил на органите на МВР да се отнасят с дължимото уважение към протестиращите граждани и по никакъв повод да не употребяват сила или проявяват агресия спрямо тях," посочи премиерът.

„Надявам се, че гражданите ще изразяват своето мнение по цивилизован начин и няма да допуснат да бъдат провокирани от представители на криминалните групи на Октопода, Кокаиновите крале, на олигарси и партии с користни политически цели," продължи Борисов.

„Изграждането на нова и успешна България е общ интерес на управлението и гражданите на страната. Затова демокрацията предполага свобода на словото и действията, но съдържа в себе си и отговорността на диалог и аргументирани обществено и национално отговорни предложения," заключи той.

#Бойко Борисов #Борисов #премиер на България #Закон за горите #вето #Росен Плевнелиев #Президент на България #протести #природозащитници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"