Сръбският министър на отбраната: Доставката на руските МиГ-ове може да засили напрежението със съседните страни

Сръбският министър на отбраната: Доставката на руските МиГ-ове може да засили напрежението със съседните страни
Източник: Аеропрес
A A+ A++ A

Министърът на отбраната на Сърбия заяви, че страната скоро ще получи руските изтребители, нещо, което може да засили напрежението със съседни страни, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БНТ.

Министърът на отбраната Зоран Джорджевич заяви след завръщането си от едно от честите си посещения в Москва, че скоро на Сърбия ще бъдат доставени договорените шест самолета МиГ-29. Джорджевич добави, че Русия осигурява експерти, които да модернизират самолетите, получени от резервите на руската армия. Миговете ще бъдат оборудвани с най-модерно оръжие, радари, оптически и комуникационни системи, каза той.

В допълнение към изтребителите Сърбия ще получи 30 танка и също толкова бронирани коли от Русия. Също така Белград преговаря да получи други осем МиГ-29 и произведени в Русия противовъздушни системи от Беларус. 

Въоръжаването на Сърбия предизвика тревога на Балканите, които през 90-те години бяха затънали в кървави войни, в които бяха убити над 110 000 души, а милиони останаха без дом. Хърватия, членка на НАТО, вече обяви, че купува изтребители и друга техника от западни страни в отговор на действията на Сърбия.

Официално Сърбия е на път да се присъедини към ЕС, но под натиска на Москва постоянно се накланя към Кремъл и неговата цел да държи страната извън НАТО и други западни институции. 

#Сърбия #изтребители #НАТО #ЕС #МиГ-29

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"