2016 e успешна за родната археология заради откритите ценни находки

2016 e успешна за родната археология заради откритите ценни находки
http://prnew.info
A A+ A++ A

Успешна година отчита археологията у нас, като сред най-ценните находки през 2016 има открития от праисторията, античността и периода на Средновековието.

Това каза археологът проф. Николай Овчаров в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ по повод изложбата „Българска археологоия 2016“, която може да бъде разгледана от 15 февруари до 19 март в НАИМ (Националния институт по археология с музей).

„Миналата година може да се каже, че беше година на раннохристиянските базилики. Искам да спомена и голямото откритие на проф. Попконстантинов в Югоизточна България, една базилика, която вероятно ще бъде дълга повече от 55 метра от 6 век и другата голяма базилика, която разкрихме се намира в южния квартал на Перперикон. Тя също ще бъде представена на изложбата с фотоси. Представлява 35-метрова църква с височина, колони и украса. Засега това е най-голямата откривана църква в Родопите, тя е от втората половина на 5-ти век“, обясни той. Проф. Николай Овчаров коментира, че освен държавното финансиране, все повече се засилва и общинската подкрепа за археологията. По думите за 2017 г. е осигурено финансиране за проучването на северния Перперикон, както и за цялата западна част на акропола заедно със средновековната кула.

#проф. Николай Овчаров #археология

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »