Спецпрокуратурата в Косово издаде заповед за ареста на над 50 сърби, заподозрени във военни престъпления

Спецпрокуратурата в Косово издаде заповед за ареста на над 50 сърби, заподозрени във военни престъпления
Източник: Ureport.bg
A A+ A++ A

Специалната прокуратура в Косово потвърди, че са издадени заповеди за арестуването на 57 души, предполага се сърби, заподозрени във военни престъпления в Косово, съобщава белградският вестник "Вечерне новости", предаде БНТ.

Вестникът, който се позовава на медии в Прищина, пише, че заповедите са издадени преди един месец, тоест веднага след арестуването във Франция по заповед на Сърбия на Рамуш Харадинай, бивш премиер и бивш командир от Армията за освобождение на Косово.

Заповедите за арестуването на 57-те са издадени след решение на съдия от европейската мисия ЕУЛЕКС въз основа на тайни списъци, пише "Вечерне новости". Адвокатът на Харадинай Ариан Коци коментира изявлението на сръбския външен министър Ивица Дачич, че евентуалното предаване на Харадинай на Сърбия представлява тест за Европа и е опит за натиск върху френското правосъдие, съобщава вестник "Блиц".

"Европа взе този изпит, когато реши да бомбардира геноцидното управление на Слободан Милошевич. Светът разбра кой е палач и кой - жертва", каза Коци и добави, че в сръбското ръководство още има "индивиди с манталитета на Милошевич".Съдът във френския град Колмар отложи за 2 март окончателното решение по искането на Белград арестуваният във Франция бивш косовски премиер Рамуш Харадинай да бъде предаден на Сърбия, за да го съди за военни престъпления по време на косовския конфликт. Ариан Коци очаква искането за екстрадиция да бъде отхвърлено и клиентът му да се върне в Косово.

Дори ако Франция отхвърли искането за екстрадиция на Харадинай, той може да бъде съден в Специалния съд за военните престъпления на бившата АОК, пише по темата и вестник "Политика". Специалният съд, чиято централа ще бъде в Хага, ще започне работа след приемането на правилник за процедурата и получаването на доказателствата, което се очаква през следващите месеци. В момента се формира затворът към този съд.

Според депутата Велко Одалович Харадинай ще отговаря за извършени голям брой военни престъпления в зоната Дукагини, която е била зона на негова отговорност след 1999 г. Харадинай на свой ред заяви, че Косово трябва да вземе реципрочни мерки по отношение на Сърбия що се отнася до заповедите за арест. "Сръбският премиер Александър Вучич отговаря на условията срещу него да бъде издадена заповед за арест, както и /външният министър Ивица/ Дачич", каза Харадинай за косовската телевизия, цитиран от вестник "Политика".

#Косово #сърби #ЕУЛЕКС #АОК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »