Евакуация заради опасен язовир в Съединените щати

Евакуация заради опасен язовир в Съединените щати
Нова телевизия
A A+ A++ A

Евакуация заради опасен язовир. Живеещите в подножието на най-високия язовир в САЩ, получиха нареждане да се евакуират незабавно, съобщава Нова телевизия.

Водоемът, който се намира в Северна Калифорния, може да предизвика истинска катастрофа, тъй като е открита дупка в аварийния му преливник.

Язовирът е построен през 60-те година на 20 век и висок 230 метра.

 Водата може да пробие за час, съобщи във Facebook шерифът на окръг Бате, предаде БГНЕС.„Издадено е нареждане за незабавна евакуация от намиращата се на ниско равнище територия на Оровил и териториите надолу по течението”, се казва в съобщението.

Според шерифа ерозията на аварийния преливник може да доведе до „неконтролируемо изпускане на водата от езерото Оровил”.

Обемът на водата в езерото се оценява на над 4,3 милиарда кубически метра.

Още сега, за да не се допусне разрушаване на стената, изпускането на вода е увеличено до 2,8 хиляди кубически метра в минута. По-рано бе повреден основният изпускател. Резервният изпускател може да се разруши за около час, което ще доведе до разливане на неконтролируемо количество вода от езерото Оровил в северната част на Калифорния, съобщи по-рано департаментът по водни ресурси на щата.

В Оровил живеят около 16 хиляди души, които трябва да се отправят към град Чико, разположен северно от Оровил, и към други градове.

Водата започна да тече през резервния преливник в събота след проливните дъждове. Според властите процесът ще продължи през следващия ден. Освен това водата започна да прелива през основния преливник, който е сериозно пострадал от ерозия. Властите ще започнат да оценяват щетите в понеделник.

#язовир #стена #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »