Атентаторът от „Рейна“ завещал на 4-годишния си син да стане камикадзе

Атентаторът от „Рейна“ завещал на 4-годишния си син да стане камикадзе
Източник: Канал 3
A A+ A++ A

Абдулгадир Машарипов, който в новогодишната нощ стреля в клуб „Рейна“ в Истанбул, уби 39 и рани 69 души, заръчал на сина си да стане камикадзе. Посланието е оставено в прощално видео от 27 декември 2016 г., иззето при обиск на квартирата му, пише Труд.

Синът на Машарипов е на четири и половина години. Детето е в неизвестност. Твърди се, че се намира при джихадистите от „Ислямска държава“. Видеото било заснето от съпругата на Машарипов, която също бе арестувана, и е в затвора заедно с дъщеря им (на година и половина). Машарипов беше преместен в събота в затвора в Силиври след приключване на разпита в Дирекцията по сигурността в Истанбул. Според полицейски източници терористът е в единична килия и се пази при изключителни мерки за сигурност.

Той бе заловен на 17 януари т.г. при операция на полицията в квартала „Есенюрт“ в Истанбул. Междувременно станаха известни и някои детайли от признанията на терориста в следствието. Истинското му име било Мохамед. В Узбекистан Машарипов бил заподозрян, че е член на ИД. През 2011 г. отишъл в Москва, където се оженил за Зарина. Двамата отпътували за Иран, откъдето по нелегални пътища се прехвърлили в Афганистан и Машарипов бил е приет в организацията. Вече обучен, той участвал в терористични атентати в Пакистан.

След 2014 г. по нареждане на ИД семейството последователно пребивава в Иран и Сирия, а през януари 2016 г. пристига в Турция през източната провинция Ван, заедно с група афганистанци, уйгури и чеченци. В Турция установява връзка с намиращите се там джихадисти, които били наели квартири в Истанбул, Кайсери и Кония. Във връзка с нападението в „Рейна“ Машарипов признал, че чантата с оръжията му била предадена на 31 декември в квартал „Зейтинбурну“ на място, където нямало улични камери за наблюдение. На 1 януари, около 1:15 часа, той пристигнал пред клуба с такси, което спряло на около 10 метра от входа.

Машарипов имал в джобовете на палтото си три флаш бомби. Пълнителите и автоматът „Калашников“ АК-47 били в чанта. Първо застрелял полицая на входа на заведението и охранителите, а след това изпразнил няколко пълнителя по хората, които празнували Нова година. После съблякъл палтото, махнал шапката си и възпламенил флаш бомба пред лицето си, за да не бъде разпознат, ако бъде убит. Така получил вид на ранен. Легнал на земята и влачейки се, успял да премине през кордона от спецполицаи, обградили „Рейна“ след нападението. Полицаите помислили, че е ранен и го оставили на тротоара отвън.

Преди да напусне района на клуба, Машарипов все пак бил спрян от полицаите. Казал им, че е ранен при нападението. След това повървял малко, накуцвайки, качил се на такси и напуснал района. 

#Рейна #Истанбул #Абдулгадир Машарипов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »